Carrefour boekt flink verlies en zoekt naar kostenbesparende maatregelen

Carrefour België, dat aanzienlijke verliezen heeft geleden, onderzoekt in gesprekken met de vakbonden kostenbesparende maatregelen. In tegenstelling tot Delhaize wordt een volledige scheiding van alle winkels niet overwogen.

Carrefour België leed in 2022 een verlies van €61,6 miljoen, bij een omzet van €3,9 miljard. De eigen winkels van de retailer, met name de 83 filialen, hadden het moeilijk en zagen hun omzet met 2,4% dalen tot €1,82 miljard, terwijl de onafhankelijke winkels met 0,7% groeiden tot €2,05 miljard.

Slechte prestaties

Verschillende factoren hebben bijgedragen tot de slechte financiële prestaties, waaronder stijgende voedselprijzen, hogere arbeids- en energiekosten en prijsconcurrentie in een verzadigde markt. Bovendien werd de retailer geconfronteerd met verstoringen van de toeleveringsketen toen een onderaannemer zijn distributiecentrum in Nijvel sloot, waardoor de schappen maandenlang leeg bleven.

Recente verbeteringen

Hoewel Carrefour België in de afgelopen drie kwartalen een omzetgroei boekte en in het laatste kwartaal marktaandeel won, geholpen door stakingen bij Delhaize, waren deze verbeteringen niet voldoende om de verliezen weg te werken.


Kostenbesparende maatregelen

De CEO van Carrefour België, Geoffroy Gersdorff, wees eerder op de hoge arbeidskosten, vooral in de hypermarkten, die onder het Paritair Comité 312 vallen, waar de hoogste loonschalen in de hele detailhandel gelden. Hij verduidelijkte echter dat de onderneming niet van plan is alle geïntegreerde winkels over te dragen aan onafhankelijke exploitanten, zoals Delhaize heeft gedaan. Carrefour richt zich momenteel op kostenbesparende initiatieven en het stroomlijnen van de werkorganisatie binnen zijn winkels. Op groepsniveau centraliseert Carrefour zijn Europese aankoopcentrum, waardoor sommige taken in het Belgische hoofdkantoor overbodig kunnen worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*