Caro-meat wil dikke stukken kweekvlees op de markt brengen

Bio-ingenieurs van de Canadese McMaster University beweren een nieuwe vorm van kweekvlees te hebben ontwikkeld volgens een methode die een natuurlijke smaak en textuur garandeert en beter is dan alle andere alternatieven.

“Innovatie in de ontluikende maar snelgroeiende sector van kweekvlees (ook bekend als gekweekt, celgebaseerd, slachtvrij en schoon vlees) heeft zich tot dusver te veel toegespitst op gehakt vlees”. Dat is de mening van Ravi Selvaganapathy, een onderzoeker aan de School of Biomedical Engineering van de McMaster University in Canada.

Hij vertelde aan Food Navigator dat de huidige methodes om vlees te kweken zich vooral toespitsen op het kweken van spiercellen en vet en vervolgens andere additieven zoals bindmiddelen aan de mix worden toegevoegd om die te extruderen tot een vezelige vorm die eruit ziet en aanvoelt als gemalen vlees. Daarna wordt die mix tot een hamburger gevormd.

Transplanties

In plaats daarvan hebben Selvaganapathy en zijn collega Alireza Shahin-Shamsabadi een manier bedacht om vlees te maken door dunne vellen gekweekte spier- en vetcellen op elkaar te stapelen in een laboratoriumomgeving. De techniek is afkomstig van de methode die wordt gebruikt om weefsel te kweken voor menselijke transplantaties.

Spier- en vetcellen als een geheel

“We hebben ons geconcentreerd op een methode waarbij de cellen zelf de vezelige textuur produceren door myofibers te vormen terwijl ze met elkaar versmelten en vetcellen rechtstreeks in het weefsel worden opgenomen, zodat ze beïnvloed raken door de spiercellen en de juiste aanvulling van vetmoleculen produceren, wat belangrijk is voor de smaak “, licht hij toe.

“Met deze aanpak wordt getracht het natuurlijke proces van spierweefselvorming na te bootsen en kan aaneengesloten weefsel met een groot oppervlak worden geproduceerd. Het lijkt meer op sneedjes vlees dan op gehakt.”

Levende en dode cellen

De lagen levende cellen, elk ongeveer zo dik als een papier in een printer, worden eerst in cultuur gebracht en vervolgens geconcentreerd op groeiplaten alvorens te worden afgepeld en op elkaar gestapeld of gevouwen. De vellen hechten zich op natuurlijke wijze aan elkaar voordat de cellen afsterven.

Dikke, stukken vlees

“De lagen kunnen worden gestapeld tot een massief stuk van elke dikte” legt Selvaganapathy uit, en worden “afgestemd” om het vetgehalte en de marmering van elk stuk vlees na te bootsen. Dat is heel wat beter dan alle vroegere alternatieven.”

“We creëren stukken vlees,” vertelt hij. “Consumenten zullen vlees kunnen kopen met het vetpercentage dat ze willen – net zoals ze dat met melk kunnen doen.”

Eerste poging lukte

Zoals ze beschrijven in het tijdschrift Cells Tissues Organs, bewezen de onderzoekers dat het concept werkbaar is. Ze slaagden erin vlees te maken van muizencellen. Hoewel ze het muizenvlees dat in het onderzoeksartikel wordt beschreven niet aten, maakten en kookten ze later nog een stuk vlees dat ze uit konijnencellen kweekten.

“Het voelde en smaakte net als vlees,” zei Selvaganapathy. Hij voegde eraan toe dat er geen reden is om te denken dat dezelfde technologie niet zou mogelijk zijn bij het kweken van rundvlees, varkensvlees of kip, en dat het model ook kan ingezet worden voor grootschalige productie.

Caro Meats

De nieuwe start-up van het tweetal, Caro Meats genaamd, richt zich op de levering aan traditionele vleesbedrijven in Europa en Noord-Amerika met grote distributienetwerken. “Voor vlees op maat zullen we later een direct-to-consumer business ontwikkelen,” vertelde Selvaganapathy.
Voorstanders zijn er zeker van dat kweekvlees. Dat zou gezonder en milieuvriendelijker zijn dan conventioneel vlees. Maar hierover is het laatste woord nog niet gezegd.

Bron: FoodNavigator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*