Cargill versnelt inspanning om iTFA’s te verwijderen tegen eind 2023

Nu voedingsmiddelenfabrikanten op zoek zijn naar manieren om de voeding van consumenten te helpen verbeteren, ondersteunt Cargill zijnklanten door zich ertoe te verbinden iTFA’s te verwijderen uit de volledige wereldwijde portefeuille van eetbare oliën. Dit helpt zowel Cargill als zijn klanten om te voldoen aan de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen norm van maximaal twee gram industrieel geproduceerde transvetzuren (iTFA) per 100 gram vetten/oliën tegen het einde van 2023.

Het REPLACE-initiatief van de WHO biedt een leidraad voor overheden en de industrie om een beste praktijk voor iTFA in de wereldwijde voedselvoorzieningsketen te implementeren en zo de gerelateerde gezondheidsproblemen aan te pakken. Cargills Global Edible Oil Solutions (GEOS) heeft meer dan 8.000 werknemers in zo’n 50 vestigingen in 20 landen. Uniek is dat Cargill de eerste leverancier van eetbare oliën is die deze verbintenis aangaat. Het bedrijf sluit zich aan bij veel van ’s werelds grootste voedingsbedrijven en leden van de International Food and Beverage Alliance (IFBA) die zich hebben gecommitteerd aan de WHO-doelstelling.


“Wij zijn verheugd over Cargills toezegging om iTFA’s in al hun oliën te verminderen, in dienst van de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie om iTFA’s geleidelijk uit de voedselvoorziening te bannen,” aldus René Lammers, Executive Vice President en Chief Science Officer, PepsiCo.

In de afgelopen 25 jaar heeft Cargill naar schatting een miljard pond (bijna 500.000 ton) iTFA’s uit de wereldwijde voedselvoorziening verwijderd, waardoor ongeveer 89% van haar wereldwijde portefeuille eetbare oliën al voldoet aan de iTFA best practice van de WHO. Met deze verbintenis zal het bedrijf nu 100% naleving bereiken, ook in landen waar er momenteel geen wettelijk mandaat is. Om deze laatste 11% te bereiken, investeert het bedrijf aanzienlijk in verbeteringen in verschillende fabrieken om de hoeveelheid iTFA’s die tijdens het olieproductieproces worden geproduceerd, te verminderen en maakt het gebruik van decennia aan innovatie-expertise om klanten in de voedingsindustrie alternatieve formuleringen te bieden die hen zullen helpen aan de best practice van de WHO te voldoen.

“Zelfs nu de wereld de strijd tegen de COVID-19 pandemie voortzet, weten we dat wereldwijd de verbetering van de voeding een topprioriteit blijft. Deze verbintenis sluit aan bij ons doel om de wereld op een veilige, verantwoorde en duurzame manier te voeden en geeft ons als gezamenlijke industrie de kans om iTFA’s uit de wereldwijde voedselvoorziening te verwijderen, ongeacht waar het voedsel wordt geproduceerd of geconsumeerd. We weten dat deze inspanning tijd zal vergen, en we willen graag met onze klanten samenwerken wanneer zij deze belangrijke stap zetten”, ” zegt David Webster, leider van Cargills voedingsingrediënten en bio-industriële onderneming en chief risk officer.

Innovatie maakt de vermindering van iTFA’s mogelijk

Deze verbintenis van Cargill bouwt voort op decennia van innovatie om iTFA’s aan te pakken, die voornamelijk worden gevormd door de gedeeltelijke hydrogenering van plantaardige oliën (PHO), maar ook het resultaat kunnen zijn van een hoge thermische behandeling tijdens het raffinageproces. Hoewel iTFA’s in ongeveer 40 landen gereglementeerd zijn, hetzij door een PHO-verbod, hetzij door een beperking van de maximumhoeveelheden iTFA’s in levensmiddelen, blijven ze op veel plaatsen een gezondheidsprobleem vormen.

Cargills innovatiecentra hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het herformuleren van alternatieven voor producten die iTFA’s bevatten, en hebben tot nu toe aan meer dan 300 klanten wereldwijd haalbare en veiligere oplossingen geboden. Deze innovaties tonen aan dat het niet alleen haalbaar is om te voldoen aan de best practice van de WHO inzake iTFA’s, maar dat het ook mogelijk is zonder de smaak of textuur van de favoriete voedingsmiddelen van de consument merkbaar te veranderen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*