Cacaoprijs op hoogste niveau in tien jaar tijd

De cacaoprijs op de groothandelsmarkt heeft het hoogste niveau in meer dan tien jaar bereikt. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan een slechte oogst in West-Afrika, waar ongeveer tweederde van alle cacao ter wereld wordt geproduceerd. Veel cacaobomen in landen als Ghana en Ivoorkust zijn verwoest, deels door zware regenval en een ziekte die gewasrot veroorzaakt.

Fuad Mohammed Abubakar, het hoofd van Ghana Cocoa Marketing Company UK, heeft ook melding gemaakt van een wereldwijde daling in de verwerking van bonen, waardoor het voor fabrikanten een uitdaging is om toegang te krijgen tot voldoende cacaovolumes.

Duurdere chocolade, kleinere repen?

“We zitten duidelijk in een zeer krappe situatie,” zei Paul Joules, een cacao-analist bij Rabobank in Londen, tegen het financiële persbureau Bloomberg. Hij sluit niet uit dat de prijzen verder zullen stijgen of dat chocoladerepen kleiner zullen worden.

Chocoladefabrikanten zoals Lindt & Sprüngli en Hershey hebben al gewaarschuwd dat de prijzen van hun chocoladerepen verder kunnen stijgen.

Door de hoge inflatie zijn de prijzen van veel producten de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen. Hoewel de inflatie in juli 2023 stabiel is gebleven, stijgen de voedselprijzen nog steeds aanzienlijk, zij het in een iets lager tempo.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*