
Het Amerikaanse bedrijf Seminal Biosciences heeft een manier gevonden om cacaoboter te vervangen door een duurzame oplossing. Maar Seminal Biosciences is niet het enige bedrijf die daarmee bezig is. Er is ook nog WNWN en een Californische Sart-up waar Blue Horizon geld dit voorjaa flink in investeerde.
Seminal Biosciences produceert cacaoboter zonder cacaobonen. In plaats daarvan wordt een fermentatieproces gebruikt om de smaak van cacao na te bootsen. Bij “precisiefermentatie” worden specifieke bacteriestammen, gist, microalgen of schimmels onder geschikte omstandigheden in een bioreactor (een grote pot) gebracht.
De micro-organismen zetten de voedingsstof om in de gewenste stof, in dit geval een cacaovervanger. Het is niet duidelijk wat Seminal hiervoor gebruikt.
Chocolade via fermentatie
De nieuwe ontwikkeling van Seminal Biosciences zou goed nieuws kunnen zijn voor de chocolade-industrie. De industrie kampt al lang met twee grote problemen: ontbossing en kinderarbeid. Bossen moeten wijken voor cacaoplantages en op veel plaatsen in de productieketen wordt gebruik gemaakt van kinderarbeid.
Hoewel chocoladebedrijven zoals Tony’s Chocolonely eraan werken om deze uitdagingen te overwinnen, blijven de problemen bestaan.
Alka Roy, oprichter en CEO van Seminal Biosciences, schrijft op zijn website: “Deze technologie maakt chocolade niet alleen duurzamer, maar verbetert ook de veiligheid en betrouwbaarheid van een belangrijk ingrediënt dat in veel industrieën wordt gebruikt.
Chocolade zonder cacaobonen
Het bedrijf werkt nu samen met Nucelis om het prototype te verfijnen en op te schalen. Tegen 2024 wil Seminal Biosciences een cacaoboter zonder bonen op de markt brengen.
Seminal is niet het enige bedrijf dat op zoek is naar een alternatief voor cacaobonen. Vorige maand lanceerde WNWN de Waim-reep, een chocoladereep zonder cacao. Hiervoor worden onder meer gerst en johannesbrood gebruikt. “Wat wij produceren is net als chocolade. Het smaakt naar chocolade. Het breekt, smelt en bakt als chocolade,” schrijft WNWN.
Afgelopen mei steunde investeerder Blue Horizon een Californische start-up die kweekchocolade maakt. Als alles volgens plan verloopt, duurt het ongeveer vier jaar voordat we een echt goede chocoladereep kunnen maken,” zei oprichter Alan Perlstein in een interview met The Atlantic.
Bron:ChangeInc
Geef als eerste een reactie