Brusselse witlofteelt wordt erfgoed

De witlofteeltteelt in Brussel is opgenomen in de inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed van Brussel. Dat heeft de Brusselse staatssecretaris voor Stedenbouw, Pascal Smet, bekendgemaakt. “Witloof maakt deel uit van onze geschiedenis. En het is belangrijk dat we onze kennis en knowhow doorgeven aan de volgende generatie Brusselaars”, zei hij.

Witloof of ‘Brussels lof’ is een 19e eeuwse creatie. De oorsprong van witlof is niet helemaal duidelijk. De meest plausibele hypothese schrijft de ontdekking toe aan François Breziers, toenmalig hoofdhovenier van de botanische tuin in Sint-Joost-ten-Node. Vermoedelijk heeft hij rond 1840 door selectie en kruising het Brusselse witloof gecreëerd dat we vandaag kennen.

De stijgende vraag en de snelle verstedelijking dwongen de landbouwers ertoe op zoek te gaan naar gronden buiten Brussel, onder meer in Schaarbeek, Evere en Haren. Na verloop van tijd verspreidde deze zeer specifieke teelt zich naar de regio Brussel-Mechelen-Leuven, die al snel bekend werd als de “witlofdriehoek”.


Oorsprong

“De groente is erin geslaagd om een stempel te drukken op de regio “, zegt Arnout Vandamme van Witlof in de stad/Chicon en Ville. “Er zijn verwijzingen in straatnamen, in stadskernen zoals Haren en Evere, er zijn de witloofkwekerijen en natuurlijk in de Brusselse keuken. De opname van dit element in de inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed van Brussel is een mooie erkenning voor de verenigingen die dit erfgoed uitdragen.”

Door de verstedelijking is de professionele witlofteelt in de volle grond zo goed als verdwenen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Maar volgens Arnout Vandamme zijn er nog altijd actieve amateurtelers. “Sommigen telen witlof nog als vanouds met een dekgewas op het veld”, zegt hij, “en het aantal amateurtuinders dat thuis witloof kweekt in bakken mag niet worden onderschat. Met de golf van stadslandbouwprojecten hoop ik stiekem dat we in de komende jaren nog eens een professioneel witloofteeltinitiatief zullen zien in een van de vele lege kelders van Brussel. Dat moet kunnen, witloof keert terug naar zijn roots.

Erkenning als erfgoed

Op vraag van verschillende verenigingen is witloof opgenomen in de Brusselse erfgoedlijst. “Ik ben verheugd dat we beslist hebben om deze typische Brusselse groente te erkennen als immaterieel cultureel erfgoed”, zegt staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (Vooruit-One.Brussel). “Bovendien is dit niet louter een symbolische erkenning. De Wiltlofcultuur voegt zich nu bij de goede lijst met de Frietcultuur, de biercultuur en de speculoostraditie, en zo positioneren we Brussel nog meer als culinaire hoofdstad.”

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*