Brouwers die naar Rusland exporteren krijgen rake klappen

Drie brouwerijen in West-Vlaanderen die matig tot veel naar Rusland exporteren lijden onder de oorlog: “We kunnen alleen maar afwachten wat de toekomst brengt”. Het gaat om de brouwerijen Bourgogne des Flandres (Brugge), De Brabandere (Bavikhove) en De Halve Maan (Brugge). Zij hebben allemaal bieren die geliefd zijn in Rusland en Oekraïne. Nu ligt de export stil!

Belgische bieren zijn gegeerd in Rusland. Bij De Brabandere – bekend van onder meer Bavik, Kwaremont en Petrus – wordt ook een bier speciaal voor de Russische markt geproduceerd: Petrus Bordeaux. Russen houden van zoete bieren. En deze Petrus Bordeaux heeft een karamelsmaak. In concrete cijfers: elk jaar worden 1,6 miljoen glazen bier van de Bavikhove-brouwerij in Rusland gedronken. Voor De Brabandere is dat 17% van zijn uitvoer. Wezenlijk belangrijk is dat niet. Brouwerijen die zich vooral op Rusland richten zijn harder getroffen. En dan denken we aan Bourgonge des Flandres.

Bourgogne des Flanders: 70% van de buitenlandse omzet

De oorlogssituatie laat zich ook gevoelen in de brouwerijen in Brugge. Bij Bourgogne des Flanders is de export van ambachtelijk bier naar Rusland goed voor 70% van de omzet. Dit bier is al meer dan twintig jaar populair in Rusland. Vandaag is de export volledig tot stilstand gekomen. Een grote tegenslag voor de brouwerij. Zij willen echter geen commentaar geven op de huidige oorlogssituatie en de gevolgen daarvan voor de brouwerij.

De Halve Maan: uitvoer naar Rusland selchts 8% van de buitenlandse omzet

In de Halve Maan, beter bekend van de Brugse Zot, is de uitvoer naar Rusland gelukkig minder belangrijk. “Ik schat dat dit goed is voor ongeveer 8% van de totale export. Het zijn dus geen prioritair land,” zegt algemeen directeur Xavier Vanneste. “Vooral Straffe Hendrik en ons witbier Blanche de Bruges doen het erg goed. Niet alleen in Rusland, maar ook in Oekraïne. Beide markten zijn gegroeid. Dus in die zin is het een grote tegenslag. Maar voor onze brouwerij was de coronacrisis doorslaggevender.”

V

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*