Brouwerij Huyghe bouwt nieuwe microbrouwerij in Koksijde

Het St.-Idesbaldbier, een gesmaakt initiatief van de Oost-Vlaamse brouwerij Huyghe, kreeg een make over. De link bij het officiële Belgische abdijbier naar de Duinenabdij wordt nog versterkt, want naast de verwijzing naar de vroegere abt Idesbald (†1167), draagt het abdijbier nu ook het logo van het Koksijdse Abdijmuseum. Het is een voorbode voor een nieuw initiatief: brouwerij Huyghe is immers de werken begonnen voor de uitbating van een heuse craftbrouwerij op de vroegere abdij-uithof Ten Bogaerde, aan de rand van Koksijde. Dit moet een nieuwe toeristische trekpleister worden.

Vele Koksijdenaars zijn fier op het abdijbier ‘St.-Idesbald’ en zullen het misschien al gemerkt hebben in de winkels of op café: het bieretiket onderging een metamorfose. De vier soorten, blond, dubbel, rousse en tripel, dragen allen de naam van de derde abt van Ten Duinen: (St.) Idesbald. Het St.-Idesbaldbier steekt sinds 1994 in het portfolio van de brouwerij Huyghe uit Melle. Sinds het begin bleef het etiket ongewijzigd, tot voor kort dus. Met deze make over wil men tot een modernere look & feel te komen, afgestemd op de huisstijl van het Abdijmuseum. Gelijktijdig wil de brouwer de smaak van het authentieke lekkere bier behouden. “Een moderne restyling was nodig”, vond Alain De Laet, CEO van Brouwerij Huyghe in Melle. “Nu is het strak en fris. Het heeft een jonger imago, wat ook een breder publiek zal aanspreken. We begonnen aan de herlancering in België, waarna de exportlanden volgen. Naast het etiket zijn er eveneens nieuwe glazen en geschenkverpakkingen gemaakt.”

Geschiedenis en export

Het bier werd genoemd naar de derde abt van de Duinenabdij, die stierf in 1167 maar eind negentiende eeuw zalig werd verklaard. Ondertussen wordt het Koksijdse gerstenat al in dertien landen aangeboden, ook buiten Europa. In het Abdijmuseum Ten Duinen kan je een speciale bier rondleiding boeken, waarin je meer komt te weten over het belang van het bier binnen de abdijmuren, waar de abdijbrouwerij stond en over de manier waarop de Idesbaldbieren zijn ontstaan. De rondleiding wordt afgesloten met een degustatie van de vier St.-Idesbald bieren. De vier biertjes vind je ook samen in een geschenkverpakking in de museumshop. Ideaal als geschenk voor vrienden of om als verrassing mee te nemen voor het thuisfront.

Craftbrouwerij op Ten Bogaerde

Op Ten Bogaerde, één van de best bewaarde domeinen van de vroegere abdij, werden nu ook de werken opgestart voor de bouw van een craftbrouwerij. Studiebureau Plantec is de architect van dienst. Het project voorziet in een brouwerijgedeelte met een gelagzaal die ruimte zal bieden aan een 50-tal zitplaatsen. De ruwbouwwerken zijn al aanbesteed en vergund, en werden eind februari opgestart. De brouwerij Huyghe heeft de concessie verworven voor de uitbating en zal instaan voor de bouw van het brouwerijgedeelte en de inrichting van de gelagzaal met bijvoorbeeld een bar, meubilair, enzovoort. Een precieze openingsdatum is voorlopig nog niet gekend, maar de gemeente Koksijde mikt op het voorjaar 2020. Welk soort bier er gemaakt zal worden in de craftbrouwerij, is nog niet beslist en voorlopig een goed bewaard geheim.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*