Brouwerij Haacht volledig hersteld van coronacrisis

Brouwerij Haacht, bekend van onder meer Primus-pils en bieren zoals Tongerlo, Charles Quint en Super 8, heeft de coronacrisis achter zich gelaten. Moedermaatschappij Co.Br.Ha heeft bekendgemaakt dat er vorig jaar evenveel bier werd verkocht als in 2019 en dat er opnieuw winst werd geboekt.

Co.Br.Ha leed in 2020 en 2021 verlies, maar klom vorig jaar uit de rode cijfers met een nettowinst van 4,8 miljoen euro en een omzet van 112 miljoen euro. Dit is 41 procent meer dan in 2020 en 4 procent meer dan in 2019.

Frankrijk is een groeiland

Co.Br.Ha meldt dat in de eerste twee maanden van 2022 de activiteiten nog aanzienlijk werden beïnvloed door de coronapandemie, maar dat er daarna een sterke stijging was in de verkochte volumes die het niveau bereikten van het precovidjaar 2019, vooral door de sterke groei in Frankrijk.

Belgische horeca blijft achter

De totale bierverkoop van de groep (exclusief bier in bulk) lag vorig jaar 38 procent hoger dan in 2020 en ook iets hoger (+0,1 procent) dan in 2019. Wat België betreft, meldt Co.Br.Ha dat de omzet bijna 4 procent lager was dan in 2019. “Tegenover 2019 blijft de trend van afnemende volumes in de Belgische horeca aanhouden”, aldus het bedrijf.

Vooruitzichten

Voor 2023 zijn de vooruitzichten wisselend. Enerzijds waren de bierverkopen aan het begin van dit jaar hoger dan vorig jaar en ook hoger dan in 2019. “Het herstel na de covidcrisis lijkt door te zetten”, aldus het bedrijf. Anderzijds verwacht brouwerij Haacht dat verdere kosteninflatie (op lonen, diensten…) “een negatieve druk op de groepsresultaten van 2023 zal uitoefenen, ondanks belangrijke tariefverhogingen in het eerste kwartaal van 2023 die intussen op alle markten en producten werden doorgevoerd”.

Dividenten

Vanwege de uitdagende marktomstandigheden hervat Co.Br.Ha de uitbetaling van dividenden met voorzichtigheid. Het stelt een dividend van 11 euro bruto per aandeel voor, wat een halvering is ten opzichte van voor corona.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*