Brouwerij De Halve Maan investeert in waterzuivering en zonnepanelen

Brouwerij De Halve Maan heeft haar nieuwe waterzuiveringssysteem onthuld, dat afvalwater terug filtert tot drinkbaar water. Het gezuiverde water wordt voornamelijk gebruikt voor het spoelen van flessen en vaten en niet als grondstof voor de bierproductie. Het gezuiverde water werd geproefd door een honderdtal gasten op het onthullingsevenement, die het konden drinken naast een glas Brugse Zot bier.

Naast het brouwen van bieren als Brugse Zot en Straffe Hendrik produceert De Halve Maan nu ook gezuiverd water in de bottelarij op industrieterrein Waggelwater. Het afvalwater dat vrijkomt tijdens het productieproces wordt door de nieuwe zuiveringsinstallatie grotendeels omgezet in drinkbaar water.

Spoelen van flessen en vaten

Het gezuiverde water wordt voornamelijk gebruikt voor het spoelen van flessen en vaten in de bottelarij. Hoewel het drinkbaar is, wordt het niet gebruikt als ingrediënt voor het brouwen van bier, omdat de brouwerij niet knoeit met het bierrecept. Bovendien wordt het water sterk gezuiverd, wat resulteert in een minimaal mineraalgehalte, wat niet bevorderlijk is voor de gewenste smaak. Tot slot heeft het idee van bier gemaakt van afvalwater misschien niet het beste psychologische effect op consumenten.

investering van 2 miljoen

Brouwerij De Halve Maan heeft €2 miljoen geïnvesteerd in een waterzuiveringssysteem en zonnepanelen, deels gefinancierd via een crowdlending campagne. Het nieuwe waterzuiveringssysteem filtert afvalwater tot drinkbaar water, dat voornamelijk wordt gebruikt voor het spoelen van flessen en vaten. Een kleiner deel van het gezuiverde water, dat niet van drinkwaterkwaliteit is maar voldoet aan de normen voor oppervlaktewaterlozing, wordt teruggegeven aan de natuur en draagt zo bij aan de inspanningen voor waterbehoud. Tijdens het zuiveringsproces produceert het systeem ook biogas dat wordt gebruikt voor de productie van stoom.

Crowdfunding

Ongeveer 200 externe investeerders namen deel aan de crowdlending-campagne en 120 van hen woonden het onthullingsevenement bij om de nieuwe installatie in werking te zien, het gezuiverde water te proeven en het, indien gewenst, weg te spoelen met een glas Brugse Zot-bier. De investering in het waterzuiveringssysteem onderstreept de toewijding van De Halve Maan aan duurzaamheid en verantwoord waterbeheer, vooral in tijden van grondwaterschaarste.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*