Jan Martens van de weinig gekende, maar grote Brouwerij Martens koopt aandelen broer Fons over

De brouwerij is groter dan Alken-Maes en Duvel Moortgat. Ze produceert 1,2 miljard pinten per jaar. Toch kent bijna niemand brouwerij Martens in het Limburgse Bocholt. Onlangs kwamen ze in de pers toen Jan die al zijn hele leven met Fons samenwerkte die laatste uitkocht.

Het populaire social media-fenomeen Average Rob heeft al minstens 600.000 blikjes van zijn gloednieuwe pils Tout Bien verkocht, en daar zullen de medewerkers van Brouwerij Martens in Bocholt blij mee zijn. Want het trendy bier wordt daar discreet gebrouwen. Net als de vele private label bieren voor nationale en internationale warenhuisketens. Voor Aldi brouwt de brouwerij al sinds de jaren zestig onder meer Buval en Karlskrone. Net zoals ze voor Colruyt jarenlang het iconische Cara Pils produceerden. De ketel is nooit een seconde leeg. Met een jaarproductie van 4 miljoen hectoliter – het equivalent van 1,2 miljard glazen van 33 cl – is Brouwerij Martens in feite de tweede grootste brouwer van België. Na AB InBev natuurlijk, maar vóór Alken-Maes, Duvel Moortgat en Palm. Een straf voor een familiebedrijf waar buiten Limburg niemand van gehoord heeft.

Brouwerij Martens is het oudste familiebedrijf van Limburg, opgericht in 1758. Adriaan Geerkens en zijn vrouw Isabella Geebelen kochten in de 18de eeuw een boerderij in het centrum van Bocholt, waar ze niet alleen vee fokten, maar ook ambachtelijk bier brouwden. Zoals ze toen al deden ‘op bestelling’. Andere boeren brachten de ingrediënten en Adriaan brouwde het bier tegen een kleine vergoeding: zo was het bedrijf geboren. De eerste Martens kwam echter pas in 1823 in het bedrijf, toen Theodorus Martens trouwde met Anna-Isabella, kleindochter van de stichter Adriaan. Sindsdien hebben steeds één of meer Martens aan het hoofd gestaan van het groeiende familiebedrijf. Vandaag de dag gaat minstens 90% van het bier dat uit de ketels van brouwerij Martens komt naar het buitenland, met bijna 80 landen.

Acht basisbieren

Tout Bien wordt in de Brouwerij Martens gebrouwen

Meer dan in andere brouwerijen moet Martens elke cent omdraaien. Terwijl een blikje Delhaize Tout Bien slechts 99 cent kost – een prijs die vergelijkbaar is met die van bieren van het eigen merk – geldt die lage winstmarge ook voor de brouwerij zelf.

Om nog rendabeler te kunnen werken, bouwden de broers in 2008 een tweede, bijna volledig geautomatiseerde fabriek in Kaulille. Zo is er minder dan 2 liter water nodig om een liter bier te produceren, terwijl een gemiddelde brouwerij 4 tot 7 liter water nodig heeft. Een ander aandachtspunt van de Martens-brouwerij is het terugdringen van de verpakkingskosten. Er wordt nauwelijks glas gebruikt, maar vooral blik en PET-flessen.

Het zijn echter de productielijnen die het vernuftigst zijn. Ze produceren voortdurend acht basisbieren, waaraan op het einde slechts enkele siropen of kruiden worden toegevoegd, afhankelijk van de wensen van de klant. Op die manier kan de brouwerij zowel bulkbieren als verschillende soorten bier tegelijk produceren.

Negende generatie

Jan Martens heeft broer Fons uitgekocht. Hoewel dit pas half augustus bekend raakte, gebeurde dit enkele maanden geleden al. Dit besluit is waarschijnlijk ingegeven door het feit dat Fons’ enige dochter Charlotte (28) na enkele pogingen verklaarde geen toekomst in de brouwerij te zien. Jan’s zonen Bob (30) en Jef (28) echter wél! Zij bereiden zich voor om als negende generatie de wereld de zaak verder te runnen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*