Breydel brengt met tweede boek ode aan ‘Lekker Lokaal’

Op donderdag 9 november lanceerde Breydel een nieuw boek: Lekker lokaal. Het is het tweede boek van vleeswarenfabrikant Breydel en stelt ‘lokaal’ op de voorgrond. Het boek staat boordevol recepten met ingrediënten van eigen bodem. Niet alleen ham en spek van Breydel, maar ook andere bekende streekproducten spelen een hoofdrol. Het zal eerstdaags in de boekhandel te koop zijn, maar er worden straks ook spaaracties bij de lokale beenhouwer en retailer georganiseerd.

Coverfoto: Lekker Lokaal: met Breydel en ander lekkers van bij ons

Door rechtstreeks bij de boer of producent aan te kopen, eet je veel verser en gezonder. Je helpt het milieu en steunt de lokale economie. Redenen genoeg om te kiezen voor Lekker Lokaal. In dit boek vind je verfijnde en originele recepten met ham, spek an anderen lekkere streekproducten. Naast recepten voor elke dag, vind je er ook voor feestelijke gelegenheden. Dit boek is beslist een aanrader voor de komende feesten!

Ivan De Keyser, CEO van Breydel, dankte tijdens de voorstelling van het boek de partners die meewerkten aan dit project. Hij noemde Brouwerij Conteras (Valeir), Bio-bakkerij De Trog (bio-brood), enz.(zie onder bij partners). Op het eerste zicht niet direct lokaal in de definitie van een beperkt, afgebakend geografisch gebied. De partners liggen immers verspreid over heel België, zoals Ferme du Vieux Tilleul uit het Waalse Fernelmont met zijn segrijnslakken. “Het gaat hier over de ‘ware’ betekenis van lokaal”, vertelde Ivan De Keyser ons. “Lokaal houdt voor mij drie zaken in. Een korte keten, (zoals bij Breydel waar grondstoffen en verwerking in een straal van 25 kilometer gebeuren). Ten tweede staat lokaal voor een lokaal gezicht, een persoon die het product uitdraagt en ten derde zo weinig mogelijk economische schakels. Dit laatste geldt zeker voor Breydel maar ook voor alle partners die aan dit boek meewerkten. Het gaat om kleine bedrijven met een lokaal, ambachtelijk product.”

Breydel staat voor lokaal door zijn korte keten

Breydel voerde in 2019 een radicale verandering door: het bedrijf zette toen al zijn vleesleveranciers aan de deur. Sedertdien koopt Breydel enkel nog bij drie landbouwers varkens aan. Kwekers, zoals David Martin uit Aarsele die de varkens op een gezonde en diervriendelijke manier laten opgroeien. “Het gaat om boeren uit de onmiddellijke omgeving, namelijk Aarsele, Vinkt en Pittem”, legt Ivan De Keyser uit. “Het slachten van de varkens gebeurt in Tielt, het uitsnijden in Waregem. De keten is dus heel kort: alles gebeurt in een straal van 25 km. “

Lokale mensen

De tweede betekenis van lokaal is het gezicht achter het product. Mensen die met hun hele persoonlijkheid en hun ziel achter hun product staan. “Voor Breydel ben ik het gezicht en al jarenlang gekend als ambassadeur van “Lekker van bij ons”, maar ook de varkenshouderr David Martin is het gezicht achter de varkens en het varkensvlees dat hij aanlevert, de manier van kweken, voederen en zijn zoektocht naar steeds beter. Ik probeer altijd samenwerkingen met mensen op te bouwen die 100% achter hun product staan en bereid zijn om intens samen te werken. Dat verhoogt niet alleen de transparantie, maar is vaak ook de basis voor een toffe wisselwerking. David mengt ook het voeder (o.a. afkomstig van humane reststromen) voor de twee andere kwekers en verfijnt steeds verder de aangehouden kweekmethode”, aldus Yvan De Keyser.

Weinige economische schakels

Ten derde betekent lokaal een keten met zo weinig mogelijk economische schakels . “Ik vind dat zeer belangrijk. Zo kan je optimaal de traceerbaarheid waarborgen. Bij ons komt het vlees de ene week uit Aarsele, de andere week uit Vinkt en de week daarop uit Pittem. Elk stukje vlees is terug te brengen tot het varken van de desbetreffende kweker. Het is één op één traceerbaar.” 

Partners

Yvan De Keyzer: “Wij mogen best fier zijn op onze Belgische lekkernijen. Waarom altijd bubbels bij het aperitief? Ga voor een lokaal biertje! Waarom kiezen we niet vaker voor onze Belgische lekkere producten? In Lekker Lokaal vind je ze niet alleen terug, maar krijg je ook inspiratie om met deze producten aan de slag te aan en wat lekkers te bereiden.

De partners van Breydel voor dit boek zijn Inex (zuivel), Brouwerij Conteras (Valeir), Gilco (haringfilets), Seagul-Appetit (visrokerij), La Confiance (speculoos), Jules Destrooper (koekjes), Vondelmolen (peperkoek), Biscuiterie Grillet (Lekkerkoek), Hoeve Minoodt (witloof), Wildiers (pickles, confituren, enz.),Tierenteyn-Verlent (Mosterd), Brevisco (garnalen), Baliehof (kaas en zuivel), Le Larry (Geitenkaas), Ganda (gedroogde ham), Schapenmelkerij Bosschelle (schapenplattekaas), Kaasmakerij Adbij van de Trappisten van Westmalle (Westmalle trappistenkaas), Sint-Lucie (Waterkers), DV Foods (Maïtre Antoine krokantjes), Eendenkwekerij Filip Callemeyn (Foie gras), Ferme du Vieux Tilleul (Segrijnslakken), Callas confituren (Confituur), Bio-bakkerij De Trog (bio-brood).

Het boek ‘Lekker Lokaal’ werd uitgebracht door Breydel & Uitgeverij Lannoo.
ISBN 978 94 014 8131 1

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*