Brexitstemming – Bourgeois pleit voor douane-unie

De verwerping van de Brexit-deal door het Britse Lagerhuis zorgt voor een bijkomende periode van onzekerheid voor onze burgers en bedrijven. De kans op een chaotische ‘no deal’ Brexit stijgt hierdoor sterk.  Minister-president Geert Bourgeois roept de Britten op om de welvaart en jobs aan beide zijden van het Kanaal veilig te stellen en pleit daarom onomwonden voor een douane-unie met het VK.

Minister-president Geert Bourgeois: “Ik heb liever geen Brexit, maar als die er toch komt, is een douane-unie een minimum. Het is ondenkbaar dat we na 30 maart minder vlot handel zouden kunnen drijven met het Verenigd Koninkrijk dan met Turkije. Een douane-unie komt tevens tegemoet aan de belangrijkste eisen van de Britten”.

Zo is er in het geval van een douane-unie:

  • geen vrij verkeer van personen,
  • geen jurisdictie van het Europees Hof van Justitie,
  • geen bijdrage aan het Uniebudget.
  • Bovendien biedt een douane-unie een oplossing voor de Ierse grenskwestie

Het klopt dat de Britten voor handelsverdragen dan wel afhankelijk zijn van de EU. “Maar ik weet uit ervaring dat alleen een groot blok zoals de EU wereldwijd sterke handelsverdragen kan sluiten. Bovendien is 55% van de export van het VK gerelateerd aan het Europese handelsblok”, stelt de minister-president.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*