Brexit-onderhandelingen opgeschort door coronavirus

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk schorten hun onderhandelingen over een handelsakkoord voorlopig op. Dat meldt het Franse persagentschap AFP. Normaal gezien had de tweede onderhandelingsronde volgende week in de Britse hoofdstad moeten plaatsvinden, maar dat gaat dus niet door. In het kader van de coronacrisis achtten beide partijen het nu niet opportuun om met zoveel mensen bijeen te komen.

Het handelsakkoord moet de relaties tussen Brussel en Londen na de brexit regelen. Op de eerste ronde in Brussel kwamen hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Frost vorige week allebei met een team van een honderdtal medewerkers opdagen. De tweede ronde van die onderhandelingen zou normaal gezien volgende week in Londen doorgaan, maar een bijeenkomst van die omvang nog laten doorgaan, lijkt niet aan de orde.

Videoconferentie?

“Er worden nu andere manieren onderzocht om de gesprekken verder te zetten, waaronder ook de mogelijkheid van videoconferentie”, meldt een Europese bron aan het Franse persagentschap AFP.

De onderhandelaars kunnen elke hapering in de onderhandelingen missen als kiespijn. Sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk is een overgangsperiode van kracht geworden waarbij het VK alle Europese regels blijft toepassen. Op 31 december loopt die regeling af en de Britten willen alles aan doen om een verlenging te vermijden. Daardoor werken de onderhandelaars onder grote tijdsdruk. Die druk dreigt nu nog te zullen toenemen.

Visserij-akkoord moet rond zijn tegen 1 juli?

Eén van de dossiers op de onderhandelingstafel is het visserijdossier. De Europeanen wensen tegen 1 juli een akkoord dat de toegang van Europese vissers tot Britse wateren vrijwaart, en vice versa. Dat is onder meer voor de Vlaamse vissers van enorm groot belang. Hoe dit uitstel de onderhandelingen zal beïnvloeden, is voorlopig afwachten.

Bron: VILT

Beeld: Pixabay

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*