Brew Mine TAP : Hasselt heeft weer een stadsbrouwerij

De inwoners van Hasselt hebben bijna 60 jaar moeten wachten op een nieuwe stadsbrouwerij. Immers, Sampermans heeft tot 1965 bier gebrouwen in Hasselt. En nu is er Brew Mine TAP. Die is zopas officieel geopend en wordt al meteen omschreven als ‘the place to beer’.

Inderdaad, wie de nieuwe doorsteek van de Zuivelmarkt neemt naar de Raamstraat belandt automatisch bij Brew Mine TAP. Een hippe ontmoetingsplek voor gepassioneerde bierliefhebbers én (hobby)brouwers. Het concept, een strategische spinoff van Brouwland.com, is bedacht door Bart Balis. Brouwland ligt in Beringen en is de meest gespecialiseerde leverancier voor wijnbouwers, brouwers en distilleerders in Europa.  Balis wil op termijn in elke centrumstad van België een stadsbrouwerij openen. “ We willen meer dan een eigentijdse stadsbrouwerij zijn, “ zegt hij, “ We hebben 20 tapkranen, waarvan er voorlopig 5 goed zijn voor onze craft huisbieren. Daarnaast brengen we ook bieren van bevriende brouwerijen zoals Brauw, Hophemel en Family Man. Brewmine TAP stelt de tapkranen ook ter beschikking van brouwerijklanten en wil de community laten beslissen welk bier op de zgn. ‘gouden tap’ komt. Er is telkens een TAP for Good, waarbij 1 euro van de opbrengst gaat naar een goed doel.  In de brouwerij staat het 5 Hl brouwhuis ter beschikking van hobby- als ervaren brouwers. Samen met onze eigen brouwmeester Huib Van Der Stam kunnen ze hun eigen bier komen brouwen. Dat zetten we, indien gewenst, ook op onze tapkraan. Zo heb je hier letterlijk leven in de brouwerij.”

Brew Mine TAP heeft de intentie dé drijvende kracht te worden achter de groei en innovatie van de craft beer scene. Met Huib Van Der Stam hebben ze een knappe bierbrouwer in huis gehaald. Huib brouwde zowel voor de grote als kleine spelers in het veld. Denk aan AB InBev, maar ook de stadsbrouwerij van Eindhoven of in Tilburg. En die lokale verankering wil hij houden.  “Naast ons eigen bier hebben we ook lokale en ambachtelijke wijnen van Beau Marais en fris- of niet alcoholische dranken uit de streek. Denk aan Ritchie uit Lubbeek. Voor de bierbites kijken we naar de directe omgeving. Zo is er een duurzame samenwerking met o.a. het Maatwerkbedrijf De Wroeter voor brood, charcuterie en kaas en brengt onze buur Café Latino de nacho’ s binnen. “

Bier beleven

Beleving is belangrijk. Daarom is de warm industriële uitstraling voorzien van grote raampartijen die je een blik gunnen op de brouwerij en het café. Er is een mezzanine en zelfs een roofterras, alles samen goed voor 200 zitplaatsen. En er is ruime aandacht voor interactie. Zo kun je een zgn. ‘Beer Flight’ vragen,  dat zijn 3 bieren in proevertjesglazen van 15 cl, waarbij je nieuwe biersoorten leert ontdekken. Wat dacht je van Duitse Kolsch, Noorse Kveik of Amerikaanse NEIPA, om iets te noemen. Met een groepje? Bestel dan een TAP-to-Share biertankje, een mobiel vaatje dat zeker 8 uur koel blijft. Je kunt het zelfs meenemen naar huis. Voor het vaatje hoef je geen statiegeld te betalen. Of geen tijd om te blijven hangen? Dan kan je een vers gevuld blik bier meenemen, ter plaatse afgevuld en verzegeld, blijft het een week lekker.”

Voor meer informatie: www.brewmine-tap.be

Jempi Welkenhuyzen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*