Brevisco brengt mossels op de markt vanop de Vlaamse banken in de Noordzee


We schrijven Oostende 1981. Een kleine, eigenzinnige KMO wordt geboren, onder de naam Brevisco met als pionier Willy Versluys. Het donkerblauwe goud van de zee produceren lukte aanvankelijk niet. De zee was te sterk. Met de gedachte in het achterhoofd dat als je je vinger maar lang genoeg in het water laat, er schelpen gaan groeien, veranderde het team van koers. “Probeer deze immense blauwe kracht niet te overwinnen, omarm haar en werk samen met de zee”, werd het nieuwe uitgangspunt.

Een verhaal van kooien, een mislukte oogst en op den duur veel eigen knowhow leidde Brevisco naar een meer dan geslaagde oogst van een eigen nearshore mossellijn, in het Westdiep bij Nieuwpoort. Dit nearshore mosselproject van Brevisco werd later bekroond met de Blue Innovation Wave Award van The Blue Cluster.

Aquacultuur

Producent Brevisco heeft meer dan vijftien jaar ervaring in de aquacultuur en in het bijzonder in de mosselkweek (maricultuur) in de Noordzee. Deze knowhow wordt nu verzilverd door een langdurig partnerschap aan te gaan met de bevriende mosselkweker FB Coquillages. Om dit te vieren, lanceren de twee partners een beperkte oplage. Ze heten Mosselen van de Vlaamse Banken (Moules des Bancs de Flandres!). Ze gaan vandaag, 7 juli 2021 in de verkoop.


Deze draadmossel wordt geproduceerd in Volle Noordzee, op de Vlaamse banken, net over de Franse grens. Die mossel valt op door zijn SMAAK. De mossel zorgt voor een ware smaakexplosie. De ingrediënten van deze mosselkweek: knowhow, passie en niets dan de Noordzee. Ze mag niet vergeleken worden met andere bodem- of hangculturen want deze mosselen worden in de wilde zee gekweekt onder moeilijke en niet geconditioneerde omstandigheden! U kunt deze kracht proeven. Die mosselen hebben een intense smaak.

De kracht van deze samenwerking zit niet alleen in het partnershap en de wederzijdse versterking, maar nu wordt ook het Brevisco kweeksysteem begeleid door het Franse systeem. Dit levert niet alleen een schat aan informatie op, maar ook een betere know-how en de mogelijkheid om het proces nog verder te optimaliseren.

Mosselen van de Vlaamse kust

Deze mosselen zijn het resultaat van een dubbele innovatie. Enerzijds is er de ontwikkeling van een aan de Noordzee aangepast systeem met nieuwe materialen, knoop- en bindseltechnieken, een manier van kweken waarbij Brevisco de zee leest en denkt als de zee. Ten tweede is er gelet op de duurzaamheid door als eerste schroefankers in te voeren en de installatie die daarop volgde zorgt voor een minimale impact op de zeebodem. Verder worden biomaterialen gebruikt, worden er materialen gerecycleerd en aquacultuur geïntegreerd, enz. Optimalisatie zal het derde vlak moeten versterken zodat er ook economische duurzaamheid bereikt wordt. “We denken daarbij aan kostenreductie en SmartFarming, wat minder scheepsbewegingen betekent”, aldus Stephanie Debels.

“Als je je vinger lang genoeg in de zee steekt, groeien er schelpen…” Willy Versluys, stichter van BREVISCO


Korte keten

De visie van Brevisco staat synoniem voor samenwerking, duurzaamheid en de korte keten. De ambitie van Brevisco is om mosselen van de Vlaamse kust toegankelijk te maken voor de gehele Belgische markt. Omdat Brevisco gelooft in duurzame partnerships en samenwerkingen met lokale stakeholders en industrie, is Brevisco ook een partnership aangegaan met het Vlaamse veilinghuis van Zeebrugge en Oostende. Dit laatste heeft een aanbod van meer dan 150 kopers van waaruit de Belgische markt kan worden bevoorraad. Duurzaamheid heeft dus niet alleen te maken met technische innovaties, maar ook met de belevering aan de korte keten. Wetende dat bijna de ganse mosselmarkt uit import bestaat wenst Brevisco de mossel uit de volle Noordzee tot bij de Belgische en Vlaamse klant te brengen.

De mossel, alom gekend, nu uit de Volle Noordzee vanop de Vlaamse Banken, voor de liefhebbers. 

Voor verkooppunten; zie www.brevisco.be , deze lijst wordt de komende dagen verder aangevuld met partners die het verhaal mee verder willen schrijven.

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*