Breed charter voor duurzame chocolade

De sector en allerlei andere instanties in België engageren zich om tegen 2025 tot 100 procent duurzaam geproduceerde chocolade te komen.

In Antwerpen hebben tientallen bedrijven, ngo’s, middenveldorganisaties, onderzoeksinstellingen en overheidsvertegenwoordigers woensdag een charter ondertekend dat de Belgische chocoladesector op weg moet zetten naar 100 procent duurzaam geproduceerde chocolade tegen 2025 en een leefbaar inkomen voor de lokale cacaoproducenten. 

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) kwam ondanks de politieke crisis het, mee door hem genomen, initiatief ondersteunen. ‘Het is eigenlijk wel passend dat net vandaag zo’n voorbeeld wordt gegeven van goede samenwerking in ons land én internationaal’, verwees hij impliciet naar de heisa rond het migratiepact.

Ontbossing

Het partnerschap Beyond Chocolate omvat onder meer engagementen om in landen als Ghana en Ivoorkust kinderarbeid aan te pakken, ontbossing tegen te gaan, een volwaardig inkomen te bezorgen aan de boeren en onderwijskansen te bieden aan (gezinnen van) cacaoproducenten waarmee de Belgische chocoladesector samenwerkt. 

Daarnaast investeert de sector tot 2025 jaarlijks 35 miljoen euro om alle in België geproduceerde chocolade te laten voldoen aan een van de bestaande certificeringsstandaarden rond duurzaamheid en/of ze te laten maken met cacaoproducten uit de duurzaamheidsprogramma’s van de bedrijven zelf. Ook beloven verschillende grote retailketens om hun huismerkproducten gecertificeerd te maken en cacaoboeren een leefbaar inkomen te bezorgen. 

Prijzen

Verschillende ngo’s en fairtradeorganisaties waarschuwen ervoor dat het nog maar om een eerste, maar belangrijke stap gaat. Ze zullen ook waken over de uitvoering van het charter.  Stemmen uit de chocoladesector wijzen erop dat de prijs voor chocolade in de winkel zou kunnen stijgen door Beyond Chocolate, maar ze hopen op begrip bij de consument.

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*