Brasserie de la Senne opent nieuw gebouw, maar coronacrisis komt hard binnen

Moeilijk tot zeer moeilijk … Sommige ondernemers hebben het echt niet makkelijk in deze coronatijden. Brasserie de la Senne is daar een voorbeeld van. Bij het bouwen van een nieuwe brouwerij lopen de kosten danig uit de hand. En als het brouwerijgebouw dan toch uiteindelijk klaar is, komt corona in het land. Gevolg: de klanten waar de brouwerij op rekent, namelijk de cafés, moeten sluiten. In een notedop is dat het verhaal van Brasserie de la Senne, de grootste brouwerij van Brussel, die net verhuisd is naar Thurn & Taxis. “De mensen uit Brussel die ons kennen en hier bier komen kopen, houden ons in leven”, vertelt Yvan De Baets.

Yvan De Baets toont de brouwerij, de lege degustatieruimte/café. Hij is hopeloos. De coronacrisis hakt er hier stevig op in. Hij verhuisde enkele maanden geleden van Molenbeek naar Thurn & Taxis, nadat de bouw iets anders was dan gepland. “Het bleek plots veel duurder te zijn. Hij zag zich genoodzaakt om terug te gaan naar de bank”, zegt De Baets. “Op dat moment kwam het coronavirus het land binnen. Het treft alle brouwerijen, maar vooral ons: we richten ons vooral op de verkoop via cafés”.

De nieuwe brouwerij is misschien veel duurder dan verwacht, maar het is een juweeltje geworden. De glas- en metaalgevel weerkaatst de bedrijvigheid van de haven, waarop het gebouw uitkijkt. En als je binnenkomt, bevind je je meteen in het centrum van de brouwerij, die ook van buitenaf goed te zien is

Glazen gevel, houten bekleding: de nieuwe brouwzaal heeft een zekere charme. Maar de echte juweeltjes zijn de brouwerijketels”, legt de brouwer uit, liefdevol kijkend naar een reeks grote fermentatievaten of gistingskuipen.

“Zelf ontworpen. De ketels zijn breder dan ze hoog zijn om zo weinig mogelijk druk uit te oefenen op de gist. Ik wil dat mijn gist goed aanvoelt en niet gestresst wordt. In industriële brouwerijen die gebruik maken van zeer hoge fermentatievaten is er veel stress. En dat proef je. Hier is er veel meer plaats.

Omzet

De nieuwe brouwerij is 2,5 keer groter dan de oude in Molenbeek. “Het moet wel, want in Molenbeek brouwde we zeven dagen op zeven dagen.” We willen er van af.” Vandaag ligt de productie rond de 30%.

En toch blijft de voorraad aanzwellen. “Vandaag verkopen we slechts 15-20% van het volume dat we voor de crisis hadden.” Het team van 20 mensen, waarvan de helft vrouwen, is nu dus grotendeels op tijdelijke werkloosheid. “Zonder die formule zouden de boeken al lang geleden gesloten zijn.

Cafetaria

Vlak naast de brouwerij ligt de brouwerijcafé van waaruit de brouwerij kan worden gezien. De degustatieruimte zoals het officieel zal worden genoemd, is bijna volledig gemaakt van gerecycleerde materialen. De droge houten vloer geeft de plek een warme en rustieke sfeer. “Toen we erachter kwamen dat we over het budget heen waren, heeft een van onze ingenieurs zelf een voorontwerp gemaakt. We vonden het zo mooi dat we het hebben behouden”, zegt De Baets, zichtbaar tevreden.

Met uitzondering van het personeel maakt vandaag niemand gebruik van de bar. “Het is jammer, ja, maar wat echt pijn doet, is dat de hele cafésector nog steeds gesloten is.” Voor ons was deze focus op cafés een fundamentele beslissing: ze zijn de ziel van de stad, ze zijn de ontmoetingsplaats voor mensen, ze betekenen alles voor ons

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*