Blauwe economie in Europees licht bekeken

EU-commissaris Vinkuvicius heeft maandag 4 september 2021 tijdens een bezoek aan de kust kennis gemaakt met de blauwe economie. Gastspreker was Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie en Zeevisserij.

Het was een gevarieerd bezoek in een stralende zon, waar ze eerst spraken over de krabbenvissers in Koksijde en daarna over de hoogtechnologische ontwikkelingen in Oostende, met robots die de zeeën en oceanen verkennen, een controlekamer die permanent elke windmolen in zee in de gaten houdt, aandacht voor aquacultuur en een debat over duurzame visserij. De blauwe economie wordt steeds belangrijker.

Foto: EU-commissaris Vinkuvicius en Minister Hilde Crevits

Blauwe economie

De VN heeft de periode 2021-2030 uitgeroepen tot het Decennium van de mariene wetenschap voor duurzame ontwikkeling. En de blauwe economie speelt daarbij een belangrijke rol. Een maritieme regio heeft een extra voordeel, omdat zij veel mogelijkheden biedt op het gebied van energie, voedsel, werkgelegenheid en toerisme. De blauwe economie is belangrijk voor Vlaanderen en in het bijzonder voor West-Vlaanderen, aangezien ze nu al goed is voor meer dan 150.000 banen. Ze vertegenwoordigt een economische waarde van 13,5 miljard euro.

Op kruissnelheid

Volgens Vlaams minister Hilde Crevits zet Vlaanderen stevig in op de door Europa gepromote blauwe economie. “Onze kust biedt een hele reeks mogelijkheden op het gebied van energie, aquacultuur, handel en onderzoek”, zei Crevits tijdens haar bezoek. “Vanuit Vlaanderen moedigen we onze onderzoeksinstellingen, universiteiten, scholen en bedrijven aan om op deze wagen te springen. Wij dragen ons steentje bij door te investeren in onderzoek met nieuwe laboratoria en onderzoeksruimten aan de kust. Onze expertise op het gebied van windenergie, baggeren en slim hergebruik van water wordt over de hele wereld zeer gewaardeerd. Deze blauwe economie creëert veel nieuwe lokale banen aan de kust, kennis en vaardigheden die we in het buitenland kunnen gebruiken, en helpt het klimaat te verbeteren. We willen de boot niet missen, en bovendien moeten we de komende jaren voluit gaan in de ontwikkeling van de blauwe economie in Vlaanderen”.

Beelden: Facebook Hilde Crevits @ Ostendsciencepark

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*