Bioforum pleit voor een BTW-nultarief op biologische producten

BioForum, de organisatie die biologische landbouw promoot, heeft een open brief gestuurd naar de regering met het verzoek de BTW op alle biologische producten tot nul procent te verlagen. Dit komt nadat de regering een BTW-verlaging tot nul procent had voorgesteld voor groenten en fruit, maar niet voor andere biologische producten. BioForum betoogt dat een BTW-verlaging voor alle biologische producten in overeenstemming zou zijn met de inspanningen van de EU om biologische landbouw te bevorderen en de prijskloof tussen conventionele en biologische producten zou helpen verkleinen.

Begin maart presenteerde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) zijn plannen voor een ingrijpende belastinghervorming. Een van de voorstellen is om de btw voor groenten en fruit te verlagen tot nul procent. In ruil daarvoor worden de andere verlaagde tarieven geharmoniseerd tot 9 procent. Dit betekent dat voor andere biologische producten dan groenten en fruit een hoger BTW-tarief zou gelden. “Volgens ons is dit in strijd met de wil van de Europese Commissie en de Belgische regionale overheden om de biologische landbouw te bevorderen”, aldus Bioforum.

Prijsverschil

“Biologische landbouw biedt oplossingen voor veel van de huidige milieu- en klimaatproblemen”, aldus de open brief. “Denk aan waterkwaliteit, biodiversiteit en bodemkwaliteit. De voordelen zijn dus enorm”. De organisatie benadrukt dat de biologische sector zich alleen kan ontwikkelen als er voldoende afzetmogelijkheden zijn en voldoende consumenten biologische producten kopen. “Een van de huidige obstakels is het grote prijsverschil tussen conventionele en biologische producten. Een btw-verlaging zou een (klein) duwtje in de rug kunnen geven”, aldus de organisatie.

In haar open brief vraagt de organisatie daarom of haar voorstel om het btw-tarief voor alle biologische producten tot nul te verlagen, kan worden meegenomen in de besprekingen over de belastinghervorming. “Dit zou het prijsverschil tussen biologische en conventionele producten enigszins kunnen verkleinen, mits het daadwerkelijk aan de consument wordt doorberekend”, schrijft de organisatie. “Het belangrijkste is dat het een teken is dat de overheid volop wil meewerken aan de groei van de biologische sector. Bovendien is deze maatregel misschien gemakkelijker toe te passen op biologische producten dan op groenten en fruit, omdat die gemakkelijk herkenbaar zijn aan het biologische label.”

Pesticiden en meststoffen

De organisatie zet ook vraagtekens bij het plan van de regering om de btw op pesticiden en meststoffen te verlagen, wat in strijd zou kunnen zijn met de inspanningen van de EU om het gebruik ervan te verminderen.

De volledige open brief van Bioforum is hier te lezen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*