Bio Bakkerij De Trog plant 1,5 ha bos

In februari plantte Bio Bakkerij De Trog 1000 bomen in Westouter. Nu zamelt de bakkerij geld in om het bos aan te vullen tot het 1,5 hectare groot is. “We willen 10.000 euro schenken aan Natuurpunt en zetten daarom een actie op poten, waarbij we in de kersperiode zoveel mogelijk biologische kerststollen verkopen. Voor elke verkochte kerststol engageren we ons om 1 boom te planten”, vertelt zaakvoerder Hendrik Durnez.

Het idee is simpel: per verkochte kerststol wordt er een boom in de grond geplant. De actie loopt nog tot 31 december in alle biowinkels en supermarkten. “Net zoals ons deeg zal dit bos zich langzaam ontwikkelen tot een plek waar mens en dier in alle rust kan genieten van een betere luchtkwaliteit”.

Meer duurzaamheid

De Trog beschouwt de actie niet als een eindpunt, maar wel als een start van meer duurzame ecologische inspanningen, onder meer in samenwerking met Natuurpunt. In februari werd alvast het startschot gegeven en werd er in totaal niet minder dan 1000 bomen geplant in Westouter, op de Sulferberg in de buurt van de Rodeberg.

CO2-neutraal, ondanks groter volume

De samenwerking met Natuurpunt gaat nog verder dan deze kerstactie. De Trog schenkt tijdens het jaar ook overschotten uit de productie aan Natuurpunt om uit te spreiden op vogelakkers in Heuvelland.

En het bedrijf werkt ook aan het CO2-uitstoot. In 2019 slaagde De Trog, als eerste grootschalige bakkerij in België, erin om het CO2-neutraal label op haar naam te schrijven. “Door een zorgvuldig uitgewerkt vergroeningstraject wisten we in een tijdspanne van 3 jaar onze CO2-uitstoot van 1372 ton te neutraliseren. Opmerkelijk, omdat in dezelfde periode het totaal geproduceerde volume steeg met 15 procent”, vult Hendrik aan.

Een Factory of the Future

Duurzamer werken gaat bij De Trog hand-in-hand met digitalisering. De Trog werkt volgens sterk ambachtelijke technieken, maar in combinatie met innoverende digitalisatie. In 2016 behaalde de biobakkerij, als eerste voedingsbedrijf in Europa, de titel van ‘Factory of the Future’.

“We combineren het ambachtelijke met machines waar nodig”, zegt Hendrik. “Daarvoor heb je mankracht nodig en het is daarom dat wij zo’n 100 medewerkers hebben. In 2019 volgde een tweede ‘Factory of the Future Award’ voor het behalen van een nog hoger niveau.”

Bron: Fevia

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*