“Binnenkort mogelijk boete voor AB InBev wegens machtsmisbruik op Belgische biermarkt”

AB InBev zou in “een niet zo verre toekomst” een boete kunnen krijgen in een dossier van machtsmisbruik op de Belgische biermarkt. Dat heeft Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager gezegd.

Eind 2017 beschuldigde de Europese Commissie de Belgische biergigant van machtsmisbruik op zijn thuismarkt. Het bedrijf zou met name de invoer van zijn eigen bieren uit buurlanden Nederland en Frankrijk hebben tegengehouden. Biermerken Jupiler en Leffe zijn goedkoper in die landen omdat ze daar moeten afrekenen met meer concurrentie.

Boete of schikking?

Concreet zou AB InBev bijvoorbeeld de blikjes in Nederland hebben aangepast: de Franstalige tekst werd ervan gehaald. In Frankrijk werd de Nederlandstalige tekst dan weer verwijderd, om te vermijden dat ze verkocht kunnen worden in respectievelijk Wallonië en Vlaanderen. Vorig jaar waren er al berichten dat de brouwer een schikking probeerde te bereiken, maar dat de Europese Commissie eerder zou mikken op een boete.

Op 6 mei liet Vestager in de marge van een evenement in Brussel verstaan dat een boete niet voor meteen is, maar misschien wel “niet zo ver in de toekomst”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*