Binnenkort invoering van herziene Nutri-score

Verwacht wordt dat tegen het einde van het jaar een nieuwe versie van Nutri-score beschikbaar zal zijn. Het voedingswaardelabel zal in het algemeen strenger worden, maar vooral met betrekking tot suiker, zout en vlees. Etikettering met de Nutri-score is in Italië reeds verboden, hoewel met de hervorming een van de belangrijkste punten van kritiek wordt aangepakt.

De Nutri-score wordt beoordeeld door een wetenschappelijk comité. Een nieuwe versie, die meer in overeenstemming is met de algemene voedingsrichtlijnen, zou tegen het einde van het jaar klaar moeten zijn. Het etiket, dat een kleur- en lettercode toekent aan levensmiddelen volgens hun gezondheidsstatus, is bijvoorbeeld bekritiseerd omdat het olijfolie een relatief lage score toekent en dan weer voor rood vlees te mild is.

Strenger

In het algemeen zullen minder producten de hoogste A-score krijgen, aangezien de vereiste letters voor de categorieën A en B met één punt zijn aangescherpt. Volkorenproducten zoals brood en rijst krijgen nu een betere score, en bij de beoordeling zal binnenkort ook rekening worden gehouden met het verschil tussen gezoete en ongezoete zuivelproducten.

Het algoritme zal harder zijn voor suiker en zout, maar zachter voor vette vis zoals zalm. Een andere vernieuwing is het onderscheid tussen gevogelte en rood vlees, waardoor meer ongekruid en onbewerkt gevogelte en minder rood vlees in de categorie A zullen terechtkomen.

Andere categorieën

De wetenschappelijke adviezen over de categorie dranken worden nog uitgewerkt, maar het is nu al duidelijk dat in de nieuwe versie noten en zaden verhuizen van de categorie “groenten en fruit” naar de categorie “vetten en oliën”. Dit betekent dat plantaardige oliën zoals olijfolie en notenolie in de toekomst een B kunnen krijgen in plaats van de vroegere C. De levensmiddelenindustrie zal na de invoering een overgangsperiode hebben om logo’s en verpakkingen aan te passen.

Italianen gaan niet overstag

Dit is de eerste grote herziening sinds de invoering in 2017, en de zeven landen die het systeem landelijk hebben ingevoerd, waaronder de Benelux en Frankrijk, hebben al hun goedkeuring gegeven aan de wijzigingen, meldt de krant De Standaard. Dit is een groot verschil met Italië, waar de mededingingsautoriteit het gebruik van Nutri-score begin augustus verbood. De markttoezichthouder noemt het misleidend omdat deze “arbitrair” en “partijdig” is.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*