Binnenkort Belgische zeewierboerderij voor Britse kust

Atsea Nova uit Ronse staat op het punt een eerste grote zeewierboerderij te bouwen voor de Britse kust. Door een aandeelhouderswissel grijpt een Frans bedrijf de macht.

Atsea Technologies – herdoopt tot Atsea Nova – werd dik twee jaar geleden opgericht als een samenwerking tussen een vijftal partners. De ambitie is om grote, geautomatiseerde zeewierboerderijen te bouwen in België, Europa en verder weg.Onder andere de Belgische bedrijven Sioen en Devan Chemicals brachten destijds centen en expertise in. Ze hadden beiden een belang van 26 procent, maar houden het nu voor bekeken en verkopen hun aandelenpakket voor elk 215.000 euro. Tegelijkertijd voert Atsea een kapitaalverhoging van 400.000 euro door. Het resultaat is dat het Franse Holdinova de meerderheid van de aandelen in handen krijgt. 

Atsea is klaar om sleutel-op-de-deurprojecten te verkopen. “Eindelijk, het heeft tijd gekost”, reageert Patrice Vandendaele, die omschakelt van CEO tot business development manager, in De Tijd. “We pionieren. De boerderij is een technologisch hoogstandje en we hebben een machine van nul ontwikkeld om te zaaien en te oogsten. Op zee is dat niet evident.”

Zeewierboerderijen

Atsea Nova werd dik twee jaar geleden opgericht. Het wil grote, geautomatiseerde zeewierboerderijen bouwen in België, Europa en verder weg. Het project kostte tot nu toe 6,2 miljoen euro. Zowat 4,7 miljoen euro werd gespendeerd tijdens een Europees onderzoeksproject, voorafgaand aan de oprichting van Atsea, dat vervolgens nog eens 1,5 miljoen euro ophaalde.

Op dit moment domineert Azië de zeewiermarkt. Jaarlijks worden er miljoenen tonnen handmatig geoogst. Om in Europa een kans op slagen te hebben, is automatisering cruciaal. “We mikken niet op ambachtelijke boerderijtjes, maar op zeewierkweek op grote schaal”, klinkt het bij Atsea. In Spanje, Indonesië en Marokko heeft Atsea een drijvende proefboerderij, terwijl die in de Noorse fjorden vorig jaar werd opgedoekt. In ons land wordt in mei enkele kilometers voor de kust van Nieuwpoort voor het eerst zeewier geoogst.

Britse projectbeheerder

“Op twee locaties voor de Britse kust leggen we een boerderij aan van 1 hectare. Tegen 2021 zal dat elk 20 hectare zijn”, zegt Patrice Vandendaele, business development manager bij Atsea. “We baten de boerderij niet zelf uit, maar we doen de installatie, de opleiding en de levering van de machinerie.” De Britse projectbeheerder gaat er een bruine zeewiersoort kweken. Niet om te leveren aan restaurants of supermarkten, maar om te verwerken tot nuttige stoffen zoals suiker, en aromaten of antioxidanten voor de voedingsindustrie.

Andere zeewiersoorten bevatten ingrediënten voor huidcrèmes, voor bindmiddel in yoghurt, voor de kweek van bacteriën in petrischaaltjes of voor veevoeder waardoor koeien minder methaan uitstoten. “Zeewier heeft veel toepassingen, en er is nog zoveel plaats op zee. Dit is de toekomst”, besluit Patrice Vandendaele.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*