Bier drinken voor de wetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen

Psycholoog Marije van het Rot van de Rijksuniversiteit Groningen wil weten of mensen echt gezelliger worden als ze bier drinken. Hiervoor ontving ze vijfduizend euro van het Kennisinstituut Bier.

Volgens Aan het Rot is er tot nu toe vooral experimenteel onderzoek gedaan naar de effecten van alcoholische dranken op het gedrag en weinig naar de effecten van bier. “Ik wil me vooral richten op empathie, omdat mensen vaak geloven dat ze na het drinken van alcohol socialer worden, terwijl dat in werkelijkheid misschien niet het geval is”, zegt Aan het Rot op de website van de universiteit.

Volgens Aan Het Rot worden de vijfduizend euro niet volledig besteed aan gerste-nat: “Ik heb berekend dat we maximaal 10 procent van het bedrag uitgeven aan het bier. Het grootste deel gaat naar een vergoeding voor de deelnemers. Ik wil alle deelnemers een kleine financiële bijdrage geven voor de tijd die ze aan onderzoek besteden.

Tijd

“Het drinken van het bier en de activiteiten zal niet lang duren, maar het is natuurlijk niet verantwoord om de deelnemers direct daarna naar huis te laten gaan”, vervolgt Aan het Rot. “Dus ze blijven in het laboratorium tot hun alcoholgehalte in het bloed weer onder de wettelijke verkeerslimiet ligt. Om dit te meten, koop ik ook een blaastest. En zwangerschapstesten, want om ethische redenen wil ik ervoor zorgen dat ik alleen alcohol geef aan vrouwen die NIET zwanger zijn.

Het onderzoek zal deel uitmaken van Isabelle Bulai’s doctoraatsstudie over de effecten van alcoholgebruik op het begrip van sociale situaties en andere mensen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*