
Sedert 24 januari 2023 heeft de EU een ander insect vrijgegeven voor consumenten: de larven van de graanschimmelkever, ook bekend als “buffelworm”. Die larven kunnen in gedroogde, bevroren, poeder- en pastavorm worden toegevoegd aan een geselecteerde reeks levensmiddelen i
Insecten worden beschouwd als het supervoedsel van de toekomst. Ze zijn gemakkelijk te telen, besparen grondstoffen en zijn zeer rijk aan voedingsstoffen. Krekels, meelwormen en sprinkhanen zijn dieren en komen dus niet in aanmerking voor vegan-voeding.
Deze zespotige wezens worden al duizenden jaren door mensen gegeten; ze vormen al millenia een vast onderdeel van het dieet van meer dan 2 miljard mensen, vooral in Zuidoost-Azië. Meer dan 2.100 soorten insecten zijn eetbaar!
Toegestaan in België sinds 2021: meelworm en treksprinkhaan
De larven van de gele meelworm was het eerste insect dat door de Europese Commissie werd erkend. Insecten vallen onder de zogeheten Novel Food-verordening, die sinds 1 januari 2018 van kracht is. Zij is van toepassing op levensmiddelen die vóór 15 mei 1997 in de Europese Unie niet op grote schaal werden geconsumeerd. Wie dit levensmiddel op de Europese markt wil brengen, moet een voedselveiligheidsdossier opstellen en bij de EFSA indienen. In geval van een positief advies kan de Europese Commissie besluiten het product toe te laten. De treksprinkhaan werd in 2021 ook goedgekeurd als “novel food”. In 2022 volgde de huiskrekel.
Nieuw sinds januari 2023: graanschimmelkever en huiskrekel
Bijna tegelijkertijd mag nu ook de huiskrekel in ontvette poedervorm op ons bord belanden. Dit geldt echter alleen voor de Vietnamese onderneming “Cricket One Co. Ltd”, die een overeenkomstige aanvroeg en bekwam bij de EU-Commissie en het cricketpoeder nu gedurende vijf jaar exclusief mag verkopen.
Wat maakt insecten gezond?
Wat insecten interessant maakt is hun hoge eiwitgehalte. Terwijl het eiwitgehalte van vlees van runderen, varkens en kippen slechts iets meer dan 20 procent bedraagt, loopt dit bij insecten op tot 85 procent, legt insectenbiotechnoloog Marc Schetelig uit. Insecten overtreffen daarmee zelfs noten, peulvruchten en granen. Ze zijn ook rijk aan omega 3 en 6 vetzuren, sporenelementen en mineralen zoals magnesium, koper, ijzer en zink.
Insectenkweek bespaart ook middelen: om 1 kilogram rundvlees te produceren, heeft de traditionele veehouderij ongeveer 15.000 liter water en 8 kilogram voer nodig. Voor dezelfde hoeveelheid insecten is 4.000 liter water en 2 kilogram voer voldoende. Het doden werkt ook net zo efficiënt als het natuurlijke bevriezen. In de winter vallen eenjarige insecten sowieso in een koude verdoving en vriezen dan dood.
In welk voedsel zitten insecten – en hoe weet je dat?
Gefrituurde krekels op je muesli strooien is misschien niet voor iedereen weggelegd. Maar in poedervorm zouden ze binnenkort in vegetarische hamburgerpasteitjes kunnen zitten, evenals in broodbakmixen, pizza’s, mueslirepen of soepen. Het enige is dat deze producten geëtiketteerd moeten worden met vermelding dat ze insecten bevatten!
De hoeveelheid insecten die kan worden toegevoegd is beperkt. Een vleesvervangend product kan bijvoorbeeld 5 procent krekelpoeder bevatten, maar 40 procent graanschimmelkeverpasta. Weipoeder kan 35 procent graanschimmelpoeder bevatten, pindakaas 15 procent!
Wat met etikettering aangaande alergische reacties?
Door kruisreacties kunnen allergische reacties optreden bij mensen die allergisch zijn voor schaaldieren of mijten. Het staat bedrijven echter vrij te beslissen of zij op hun insectenproducten etiketten met allergenen afdrukken.
Geef als eerste een reactie