Beyers Koffie brandt op industriële schaal koffie met elektrische koffiebranderij

Het Belgische technologiebedrijf CEE is een partnerschap aangegaan met Beyers Koffie om de eerste volledig elektrische koffiebranderij op industriële schaal te ontwikkelen. Dit is een belangrijke innovatie in een sector waar koffiebranden traditioneel gebeurt met systemen die op gas werken. Door over te schakelen op elektrisch roosteren verbruikt het proces tot drie keer minder energie, waardoor de ecologische voetafdruk van de koffieproductie kleiner wordt.

Deze samenwerking, door CEE omschreven als een “Tesla-moment” voor de koffiesector, introduceert een baanbrekende elektrische koffiebranderij. Het innovatieve systeem, dat lijkt op een broodrooster met lopende band, roostert koffiebonen volledig op elektriciteit, in tegenstelling tot de conventionele methode op gas.

CEE benadrukt dat hun elektrische koffiebrander drie keer minder energie verbruikt in vergelijking met traditionele methoden en geen schadelijke broeikasgassen uitstoot. Het bedrijf produceert zelf koffie onder het merk Ray & Jules en gebruikt groene energie van hun eigen zonnepanelen voor het brandproces.

Aaanzienlijk minder energieverbruik

CEO Koen Bosmans legt uit dat het traditionele koffiebrandproces gepaard gaat met hoge temperaturen (ongeveer 600 graden Celsius) in een start-stop verwarmings- en koelcyclus. Hun innovatie bestaat uit een continu proces bij lagere temperaturen (maximaal 230 graden Celsius), waardoor energie beter kan worden teruggewonnen en dezelfde koffieproductie kan worden bereikt met een aanzienlijk lager energieverbruik.

Minder milieuimpact

In tegenstelling tot de gebruikelijke brandmethodes op basis van gas, benadrukt Bosmans dat het gebruik van elektriciteit voor het branden de smaak van de koffie behoudt of zelfs versterkt. Deze stap betekent een grote sprong voorwaarts in de richting van duurzamere koffieproductiepraktijken, waardoor het energieverbruik en de impact op het milieu binnen de sector afnemen

Beyers Koffie heeft een duurzame traditie

Beyers Koffie, opgericht in 1880, is een belangrijke brander in België die jaarlijks meer dan 22.000 ton bonen verwerkt. Als dochteronderneming van Sucafina maakt Beyers Koffie gebruik van technologie zoals Farmer Connect om de traceerbaarheid van boeren tot retailers te garanderen en zo duurzame toeleveringsketens te bevorderen.

Beyers Koffie investeert in groene stroom, energiezuinige branders en gebruikt composteerbare materialen voor verpakkingen. Beyers Koffie investeerde onlangs 3 miljoen euro in een nieuwe productielijn voor composteerbare pads. En het lanceerde ook volledig composteerbare Nespresso-compatibele capsules, met als doel het recyclingpercentage te verhogen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*