Bewerkte vleesvervangers zijn vaak minder gezond dan vis of vlees

Veel van de nieuwe verwerkte plantaardige producten die als vleesvervangers op de markt worden gebracht, bevatten minder eiwitten, calcium, kalium, magnesium, zink en vitamine B12 dan dierlijke producten, terwijl ze na bereiding meer vet en natrium blijken te bezitten. Traditionele plantaardige alternatieven zoals peulvruchten, noten en groenten presteren beter in vergelijking met dierlijke producten.

Plantaardige diëten zijn al enige tijd in opmars. Consumenten maken deze keuze vaak om milieu- of gezondheidsredenen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe plantaardige alternatieven voor vlees. Ze worden op de markt gebracht als duurzame en gezonde vervangers van vlees. Onderzoekers in Singapore vroegen zich af of dit werkelijk het geval is. Zij publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Nutrients.

Singaporees onderzoek

Zij vergeleken een omnivoor dieet met een dieet waarbij dierlijke producten geheel of gedeeltelijk werden vervangen door traditionele plantaardige voedingsmiddelen of nieuwe plantaardige voedingsmiddelen. Met uitzondering van het traditionele veganistische dieet, dat alle dierlijke voedingsmiddelen uitsluit, voldeden alle diëten met traditionele plantaardige alternatieven aan de dagelijkse vereisten voor calcium, kalium, magnesium, fosfor, zink, ijzer en vitamine B12. Ze bevatten ook minder verzadigde vetten, natrium en suiker dan het referentiedieet.

Wanneer deze traditionele plantaardige alternatieven in het dieet worden vervangen door nieuwere verwerkte vleesvervangers, is deze conclusie niet langer geldig. Deze verwerkte producten bevatten vaak niet genoeg essentiële vitaminen en mineralen, terwijl ze na bereiding te veel vet en natrium bevatten.

Tekort aan voedingssstoffen

Anderzijds zijn zij qua caloriegehalte vergelijkbaar met dierlijke producten. Volgens de onderzoekers betekent dit dat consumenten die deze producten in hun voeding opnemen, een tekort aan voedingsstoffen kunnen hebben, zelfs als zij gemotiveerd zijn om gezonder en duurzamer te eten.

“Onze studie toont aan dat traditionele plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten, groenten en noten consumenten kunnen helpen gezonder en duurzamer te eten,” leggen de onderzoekers uit. “Niet geïnformeerde consumenten zullen zich echter waarschijnlijk wenden tot verwerkte vleesalternatieven die meer vet, natrium en suiker bevatten en een aantal belangrijke voedingsstoffen missen.

Onderzoek naar en advies over vleesvervangers is noodzakelijk

Volgens de onderzoekers is in het verleden te veel nadruk gelegd op de textuur, de smaak en het uiterlijk van deze vleesvervangers en te weinig op hun voedingswaarde. “Er is meer onderzoek nodig om het voedingsprofiel van verwerkte vleesalternatieven te verbeteren. Bovendien moeten consumenten beter worden geadviseerd over hun keuzes voor een voedzame, plantaardige voeding”.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*