Best Managed Companies geven blijk van veerkracht tijdens COVID-19-pandemie

Het programma Best Managed Companies is ingebed in een internationaal erkende structuur die 27 jaar geleden werd gelanceerd in Canada. Het programma ondersteunt veerkrachtig ondernemerschap en duurzame groei. Deze kwaliteiten zijn nog relevanter wanneer de tijden onzeker zijn, zoals tijdens de COVID-19-crisis.

Voor deze derde editie kregen 20 Belgische ondernemingen door een onafhankelijke jury erkenning voor hun heldere strategie, uitvoerige expertise, engagement en financiële prestaties. Provan, Zuidnatie, Vandenbussche, Sack Zelfbouw, Stadsbader, Quality by Design, Saey en Vanheede Environment Group dragen nu het kwaliteitslabel, in navolging van de 12 geherkwalificeerden uit 2018 en 2019 die de titel van Best Managed Company behielden.

Sinds 2018 gaan Deloitte Private en Econopolis, bijgestaan door KU Leuven op zoek naar verborgen parels in de Belgische ondernemerswereld. De externe jury van dit jaar, onder leiding van Françoise Chombar (Melexis), bestond uit de academicus Koenraad Debackere (KUL), Geert Noels (CEO en Chief Economist Econopolis), Rik Jacob (voormalige CEO Ardo), Rik Vera (Nexxworks) en Yves Noël (voormalige CEO NMC). De bedrijven werden eind 2019 onderworpen aan een strenge selectieprocedure op basis van strategie, competenties, engagement en financiële sterkte.

Veerkracht is de kwaliteit die organisaties in staat stelt om snel te reageren maar ook voorbereid te zijn op onzekerheden zodat ze kunnen overleven en gedijen. Een veerkrachtig bedrijf is in staat om duurzaamheid te bekomen, economische tegenspoed te overwinnen en standvastig te handelen in het licht van toenemende onzekerheid, zoals de huidige COVID-19-crisis. Best Managed Companies geven niet alleen blijk van buitengewone competenties inzake innovatie, leiderschap, organisatie en risicobeheer, maar werken ook uiterst wendbaar.
Nikolaas Tahon, Best Managed Companies Programme Leader

Waarom zijn Best Managed Companies beter gewapend om te reageren op de coronacrisis?

Erg veerkrachtige organisaties, zoals de Best Managed Companies, hebben als gemeenschappelijke kenmerken strategische veerkracht en organisatorische wendbaarheid. Ze concentreren zich op aspecten zoals marktdiversificatie, werken op afstand, heldere communicatie met hun mensen en belanghebbenden, stresstests en scenario planning.  

Die kwaliteiten stellen hen in staat om zich snel aan te passen en goed te gedijen tijdens verschillende economische cycli, ook in de moeilijke periode van de COVID-19-pandemie. Hoe grootser de langetermijnmissie van een onderneming, hoe groter haar levenskracht.

De laureaten van dit jaar sluiten aan bij de groep van 12 Best Managed Companies die hun titel wisten te verlengen. In 2018 kregen CE+T Group, EASI, E.D.&A., LVD Company, Protime, Vanbreda Risk & Benefits en Vandersanden Group het kwaliteitslabel van Belgium Best Managed Company. Golazo, Soudal Group, Easyfairs, Thomas & Piron and EXKi vervoegden hen in 2019. 

De laureaten van 2020 zijn Provan, Quality by Design, Sack Zelfbouw, Saey, Stadsbader, Vandenbussche, Vanheede Environment Group, Zuidnatie.

20 Best Managed Companies

Antwerpen (6) Zuidnatie, Quality by Design, Soudal Group, Vanbreda Risk & Benefits, Protime, E.D.&A.
Brussel (2) Easyfairs, EXKi
Oost-Vlaanderen (2) Vandenbussche, Sack Zelfbouw
Limburg (3) Provan, Golazo, Vandersanden Group
West-Vlaanderen (4) Vanheede Environment Group, Stadsbader, Saey, LVD Company
Waals-Brabant (1) EASI
Luik (1) CE+T Group
Luxemburg (1) Thomas & Piron

***

Over Best Managed Companies

In 2017 lanceerde Deloitte Private het programma Belgium Best Managed Companies in samenwerking met Econopolis. Het programma wil voorzien in begeleiding en erkenning van Belgische privébedrijven die uitmuntende resultaten kunnen voorleggen.De wereldwijd beproefde structuur wordt gehanteerd om hun leidinggevende kwaliteiten en praktijken te evalueren op het gebied van strategie, talent, gedrevenheid en financiële prestaties. Bedrijven die wensen deel te nemen aan het programma, moeten een omzet hebben van meer dan €10 miljoen. Ze moeten minstens 5 jaar bestaan, met meer dan 25 voltijdse werknemers en een meerderheidsbelang (> 60%) in handen van een Belgische ingezetene, natuurlijke persoon of rechtspersoon. Het hoofdkantoor van het bedrijf of zijn grootste beleidscentrum moet eveneens gevestigd zijn in België. De bedrijven moeten zich ook houden aan alle wetten, fiscale regels en ethische voorschriften.Het is de bedoeling dat het label ‘Best Managed Companies’ een internationaal label wordt dat staat voor kwaliteit en uitmuntendheid. Het programma werd 27 jaar geleden ontwikkeld in Canada en werd reeds doorgevoerd in Ierland, Mexico, Nederland, Chili, Turkije, Italië, Duitsland, China, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Trinidad, Australië, USA, Tsjechië, Singapore, Maleisië, Indonesië en Thailand. 

Deloitte in België 

Deloitte is met meer dan 4.400 medewerkers en 12 kantoren in België de grootste organisatie op het gebied van audit, accounting, juridisch en belastingadvies, consulting, financial advisory services en risk advisory services.

Onze dienstverlening richt zich zowel naar de grootste nationale en internationale ondernemingen als naar kmo’s, de publieke sector en non-profit organisaties. Deloitte België is een onafhankelijke en zelfstandige organisatie en een member firm van Deloitte Touche Tohmatsu Limited. Voor het boekjaar 2019 werd een omzet gerealiseerd van 565 miljoen euro.

Deloitte Belgium CVBA is de Belgische verbonden onderneming van Deloitte NSE LLP, een lid van Deloitte Touche Tohmatsu Limited die zich richt op de hoogste kwaliteit bij het leveren van professionele dienstverlening en advies. De dienstverlening is gebaseerd op een wereldwijde strategie voor meer dan 150 landen. Daartoe is de expertise beschikbaar van meer dan 312.000 professionals in alle werelddelen. Voor het boekjaar 2019 bedroeg de omzet meer dan 46.2 miljard US-dollar.

Deloitte verwijst naar een Deloitte member firm, één of meerdere verbonden vennootschappen, of Deloitte Touche Tohmatsu Limited, dat een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid is in de UK (“DTTL”)DTTL en haar member firms zijn elk een juridisch aparte en zelfstandige eenheid. DTTL (ook wel “Deloitte Global” genoemd) levert geen diensten aan cliënten. Bezoek http://www.deloitte.com/about voor een meer gedetailleerde beschrijving van de wettelijke structuur van DTTL en haar member firms.

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*