Beslissing over bouw suikerfabriek Seneffe valt in juni

Bij de tweede inschrijvingsperiode voor aandelen van de coöperatieve suikerfabriek in Seneffe is er bijna 7 miljoen euro aan bijkomend kapitaal opgehaald bij 396 bietentelers en sympathisanten zoals loonwerkers. Dat brengt het totale opgehaalde kapitaal bij private investeerders op 46 miljoen euro, wat 80 procent is van de doelstelling die de Coopérative des Betteraviers Transformateurs (CoBT) voor ogen had. Ook wat het volume bieten betreft, komt CoBT ongeveer even dicht in de buurt van het opzet. De zoektocht naar bieten en centen om de laatste kloof te dichten, duurt dus voort. Eerstdaags worden bestuurders gekozen en volgende maand wordt de knoop doorgehakt over de bouw van de suikerfabriek.

Tot nu toe tonen 1.253 bietentelers in ons land zich bereid om mee te investeren in een nieuwe suikerfabriek in Seneffe in de provincie Henegouwen. Een wild plan van vier akkerbouwers dat ontstaan is uit ongenoegen over de lage bietenprijs en de machtsverhouding met hun suikerfabriek staat dicht bij het moment van de waarheid. Bietentelerscoöperatie CoBT wil minstens 1,4 miljoen ton bieten, en liever nog 1,61 miljoen ton bieten per jaar zodat de verwerking 115 dagen zou duren. De teller staat nu op 1,236 miljoen ton bieten.

Eigen vermogen

Behalve voldoende bieten moet de coöperatie ook voldoende eigen vermogen hebben. De totale investering bedraagt 327 miljoen euro en daarvan kan zo’n 200 miljoen euro geleend worden bij banken. Voor het bij elkaar brengen van 130 miljoen euro heeft CoBT een systeem opgezet van A-, B-, S- en F-aandelen. Met een A-aandeel (2.000 euro) wordt een bietenteler lid van de coöperatie en voor elk B-aandeel (3.000 euro) moet hij tien jaar lang 100 ton bieten per jaar leveren, met een minimum van drie aandelen per teler. S-aandelen (3.000 euro) zijn voor sympathisanten, maar ook voor akkerbouwers die meer aandelen willen kopen zonder er bieten tegenover te zetten.

Nog 11 miljoen euro te gaan

Via de A-, B- en S-aandelen heeft CoBT nu 46 miljoen euro vastgelegd. Het doel is om op 57 miljoen euro uit te komen en een extra 165.000 ton bieten vast te leggen. Om aan een eigen vermogen van 130 miljoen euro te komen, rekent de coöperatie niet alleen op een laatste extra bijdrage van bietentelers en sympathisanten. Van andere investeerders zoals de Waalse investeringsmaatschappij moet 60 miljoen euro komen, naast 14 miljoen euro van de Waalse overheid die reeds 7 miljoen euro toegezegd heeft.

Bouw in 2022

Als dat allemaal lukt, kan de bouw van de nieuwe suikerfabriek in 2022 beginnen en mogen bietentelers dromen van een bietenprijs van 37 euro per ton bij een suikerprijs van 376 euro per ton. Dat zij snakken naar een hogere vergoeding mag blijken uit de gemiddeld 31.574 euro per bedrijf die zij steken in A- en B-aandelen. Deze maand kiezen de coöperatief ingestelde bietentelers hun bestuurders zodat algemene vergadering en raad van bestuur in juni een beslissing over de bouw kunnen nemen.

Bron: VILT

In samenwerking met: Boerderij

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*