Belorta: verse sla en vacuümkoeling om voedselverspilling te voorkomen

Met 56 miljoen verkochte eenheden vorig jaar en 25 variëteiten is sla goed voor de helft van het Belgische groenteaanbod van BelOrta. Om voedselverspilling tegen te gaan, legt de veiling vanaf 2020 nog meer de nadruk op versheid. Dit gebeurt op twee fronten: Klanten kunnen voortaan sla van tevoren kopen om er zeker van te zijn dat die dezelfde dag nog vers wordt geleverd, en er zal ook gebruik worden gemaakt van vacuümkoeling om de houdbaarheid van de producten te verlengen.

Het Belorta-assortiment omvat meer dan 25 slavariëteiten, van traditionele kropsla tot veelkleurige, lollo- en eikenbladsla, ijsberg- en romainesla en kleurrijke batavia- en rode sla. Daarnaast zijn er een aantal afgeleiden van het geslacht Cichorium, zoals andijvie, krulandijvie, witlof, suikerbrood en, natuurlijk, witlof en rode sla. BelOrta biedt ook sla in bosjes aan. De meeste slasoorten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. “Dit betekent een zeer breed scala aan bladgroenten, waardoor veel variatie mogelijk is,” zegt BelOrta.

Om ervoor te zorgen dat de groenten zo vers mogelijk bij de consument terechtkomen, herziet de veiling regelmatig de marketing- en logistieke processen voor een groep producten. “In het geval van salades heeft dit geleid tot twee nieuwe verkoopsystemen”, legt Maarten Verhaegen, hoofd groenteverkoop bij BelOrta, uit. “Aan de ene kant hebben we voorverkoop. Dit betekent dat kopers hun voornemen om te kopen van tevoren kunnen aankondigen. De telers delen de veiling mee hoeveel zij op een bepaalde dag kunnen leveren. Deze worden gecombineerd met de gegevens van de aankopers zodat de ’s morgens geplukte sla later op de dag de kopers bereikt.”

Bovendien is de veiling zo veel mogelijk gericht op plukverse sla. “We vragen telers om de sla die ze die dag geoogst hebben vóór 15.00 uur af te leveren,” vertelt hij. Dit is vooral belangrijk op warme dagen,” verduidelijkt Verhagen. Op die manier kan BelOrta de investering in vacuümkoeling rendabel maken. “Die koelt onze salades volledig tot ongeveer twee graden Celsius in 15 minuten. Op die manier kan de houdbaarheid van de bladvruchten aanzienlijk worden verlengd en blijft hun kwaliteit beter behouden”. Met deze maatregelen wil BelOrta de strijd tegen voedselverspilling opvoeren.

Maar de veiling werkt ook op een ander gebied aan duurzaamheid. “We zijn nog steeds op zoek naar duurzame verpakkingsalternatieven. Van nu af aan zullen wij onze kopers ook de mogelijkheid bieden om sla te kopen in een papieren zak in plaats van een plastic zak,” zegt hij.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*