BelOrta opent gloednieuwe kistenwasserij

Op 20 juli 2020 opende BelOrta, samen met logistiek dienstverlener Euro Pool System – in aanwezigheid van Minister van Omgeving Zuhal Demir – de gloednieuwe kistenwasserij op de site te Sint-Katelijne-Waver. Bovendien werden de duurzaamheidsprojecten van BelOrta voor de komende jaren voorgesteld.

Sinds de oprichting van BelOrta staat duurzame ontwikkeling centraal in het waardenkader van de onderneming. Als coöperatieve organisatie van en voor alle producenten hoeft het geen betoog dat de zorg voor omgeving, medemens en samenleving als een cruciale leidraad doorheen de activiteiten loopt. Concreet vertaalt dit zich in 5 strategische thema’s : “maatschappelijk engagement”, “welzijn van werknemers”, “producentgerichte acties”, “energie, omgeving & infrastructuur” en “innovatie & procesverbetering”. Elk van deze thema’s is geënt op één of meerdere van de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Aangezien BelOrta reeds jarenlang acties realiseert binnen elk van deze duurzaamheidsdoelstellingen wordt het hiervoor in het najaar beloond met het UNITAR-certificaat.

Kistenwasserij BelOrta

Coöperatief ondernemen is duurzaam ondernemen.

Coöperatief ondernemen is duurzaam ondernemen. Het woord “coöperatie” is dan ook synoniem met samenwerking. Dat is wat de groente- en fruittelers van BelOrta dagdagelijks doen. In plaats van zich met hun producten individueel op de markt te begeven, hebben de in hoofdzaak familiale bedrijven zich gegroepeerd. Niet alleen op commercieel vlak, maar ook inzake duurzaamheid nemen ze collectief hun verantwoordelijkheid via het project “Responsibly Fresh – Goodness by nature”. Het behalen van certificaten – met inbegrip van duurzaamheidscriteria – en controle door externen toont betekenisvolle progressie aan.

Om een duurzaam en lokaal aanbod aan verse groenten en fruit te kunnen blijven garanderen, staan de telers echter voor gigantische uitdagingen inzake een haalbaar en realistisch mestbeleid, voldoende en adequate gewasbeschermingsmiddelen, toegang tot voldoende en kwalitatief water en de nodige ruimte om te kunnen ondernemen. Dit uiteraard zonder hun verantwoordelijkheid te willen ontlopen en met een blijvend engagement inzake vooruitgang op heel wat duurzaamheidsindicatoren.

Nieuwe kistenwasserij: een duurzame verbetering in efficiënt water- en energieverbruik

Een primordiale pijler op het vlak van duurzaamheid is de uitbouw van een gloednieuwe kistenwasserij op de site te Sint-Katelijne-Waver. In de kistenwasserij worden plastic kisten gewassen om ze klaar te maken voor hergebruik. Op deze wijze garanderen we dat al onze groenten en fruit verpakt worden in netjes gewassen herbruikbare kisten.

In het kader van dit hele wasproces wordt zo veel mogelijk aandacht besteed aan duurzaam omspringen met water.  Door middel van een zorgvuldig uitgekiend proces wordt spaarzaam watergebruik geoptimaliseerd, hetwelk geleid heeft tot mooie resultaten op het vlak van water- en energiegebruik.

  • Door te wassen op een lagere temperatuur wordt daarenboven ook een gevoelige verlaging van de CO2-uitstoot gerealiseerd.

Dit najaar starten BelOrta en Euro Pool System met de transitie van starre kisten naar groene klapkisten. Na toevoeging van de wasinstallatie voor de tomatenkisten zullen in de loods jaarlijks zo’n 90 miljoen kisten gewassen worden. Door het gebruik van dichtklapbare kisten kan het transport van lege verpakkingen gevoelig verminderd worden, hetwelk een sterk positieve invloed heeft op de verkeersdrukte en eveneens op de CO2-uitstoot.

BelOrta en Euro Pool System bundelen de krachten met het oog op CO2-reductie

BelOrta is – via haar hechte samenwerking met Euro Pool System – een drijvende kracht achter de standaardisering van kisten doorheen gans Europa, waarbij circulariteit centraal staat. Euro Pool Group is in 25 jaar uitgegroeid tot een van de grootste logistieke dienstverleners voor herbruikbare standaardverpakkingen in Europa. Een succes waarvan álle partijen uit de keten de vruchten kunnen plukken. Producenten, vervoerders, handelaren, verwerkingsbedrijven en retailers profiteren elke dag opnieuw van de voordelen van herbruikbare kratten en pallets: ze zijn sterk, direct beschikbaar, stapelbaar, schoon, traceerbaar en 100% recycleerbaar.

“Wij streven naar een circulaire supply chain samen met onze partners. Daarom zijn wij van mening dat steeds meer belanghebbenden zich zullen aansluiten bij onze poolingformule, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd, voedselverspilling wordt voorkomen en een betere wereld wordt gecreëerd voor de volgende generatie”, aldus Gerjo Scheringa (CEO van Euro Pool Group).

Minister Zuhal Demir

“De Vlaamse industrie is een onmisbare schakel in de strijd tegen de klimaatverandering en de droogteproblematiek. Als bevoegd minister van Omgeving ben ik verheugd om vast te stellen dat BelOrta resoluut het voortouw neemt en in de praktijk uitvoert waar ik in Vlaanderen met het beleid naartoe wil. Spaarzamer met water omgaan, meer regenwater hergebruiken en minder CO2 uitstoten”, aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Verpakkingsbeleid BelOrta : op zoek naar de duurzaamste oplossingen in klein- én omverpakkingen

Het assortiment van BelOrta verpakkingen omvat uiteraard veel meer dan enkel EPS-kisten. Ook op het vlak van onze andere klein- én omverpakkingen staat duurzaam denken centraal. Als pionier in verpakkingsinnovatie introduceerden we de afgelopen jaren een uitgebreid gamma aan nieuwe verpakkingen. Aan fruitzijde lanceerden we onder andere karton topseal punnets, stonden we aan de wieg van de lancering van de karton sleeves voor hardfruit, zijn onze aardbei- en bessenpunnets van 100 % gerecycleerde PET-grondstoffen gemaakt en zetten we onze schouders onder een project rond bio-composteerbare fruitstickers. Aan groentezijde brachten we karton schaaltjes en mandjes voor onder meer onze tomaten, asperges en witloof op de markt en lanceerden een nieuwe snacklijn (Happy Snacking) in karton shakers en emmers. Recent nog werd geïnvesteerd in een nieuw verpakkingstype, de zogenaamde banderol, waarbij opnieuw plastic verpakkingen vervangen worden door papier. Het spreekt voor zich dat we ook in de toekomst de vinger aan de pols houden teneinde de consument blijvend te voorzien van opvallende, handige én milieuvriendelijke verpakkingen

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*