BelOrta op economische missie naar Senegal onderzoekt exportmogelijkheden

BelOrta, een fruit- en groenteveilingbedrijf, heeft deelgenomen aan een economische missie onder leiding van Prinses Astrid naar Senegal op zoek naar exportmogelijkheden. De delegatie bezocht Senegal van 21 tot 25 mei om potentiële partnerschappen en exportmogelijkheden te verkennen.

Senegal behoort momenteel tot de top vijf van bestemmingen voor Vlaamse export op het Afrikaanse continent en positioneert zich als transportknooppunt en logistiek centrum voor de regio. BelOrta wil zijn markt voor groenten en fruit uitbreiden door deel te nemen aan dergelijke missies en nieuwe distributiekanalen te identificeren.

Tijdens de missie richtte BelOrta zich op het vinden van mogelijkheden voor de export van hard fruit zoals appels en peren. Ze onderzochten ook potentiële markten voor groenten, zacht fruit en steenvruchten, met name voor het groeiende toerisme en de expatsector in Senegal. Het toerisme draagt reeds 10% bij tot het BBP van het land.

BelOrta

Het ontwikkelen van nieuwe markten vergt een uitgebreide voorbereiding en inspanningen op lange termijn. BelOrta heeft tijdens de missie business-to-business ontmoetingen gehad, contacten gelegd met potentiële handelspartners, contacten gelegd met lokale autoriteiten en logistieke bedrijven bezocht. Hoewel ze nog geen concrete overeenkomsten of contracten hebben, was de deelname aan de handelsmissie een eerste stap om de belangstelling voor hun producten te peilen. In de komende maanden zal het vervolgwerk worden voortgezet.

Senegal en België

Volgens gegevens van VLAM (Vlaams Landbouwschap) vertegenwoordigt Senegal momenteel minder dan 1% van de totale export van Belgische agrovoedings- en sierteeltproducten. Hoewel de Belgische export naar Senegal in de loop der jaren sterk is toegenomen, is er de laatste jaren sprake van een stabilisatie of zelfs een daling van het volume. De belangrijkste uitgevoerde producten zijn zuivelproducten, margarine en vetten, aardappelbereidingen, graanproducten, veevoeder, verwerkte groenten, suiker, wortelen en rapen.

Hoewel de deelname van BelOrta aan de missie wijst op een groeiende belangstelling voor Senegal, zal de daadwerkelijke uitvoer van groenten en fruit naar het land afhangen van toekomstige ontwikkelingen en lopende inspanningen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*