Belgische zuivelindustrie slaagt erin om toegevoegde suikers met 15% te verlagen

De Belgische zuivelverwerkers hebben de toegevoegde suikers in hun producten tussen 2012 en 2021 met minstens 15% verminderd. De leden van BCZ, de Belgische zuivelorganisatie, hebben de doelstellingen van het Pact voor een Evenwichtige Voeding (2012-2020) gemakkelijk gehaald met een vermindering van 12% in plaats van de geplande 8%. In 2021 zetten zij hun inspanningen voort en verhoogden zij de totale reductie tot 15%.

De ondernemingen presteren goed wat het gezonde gehalte van hun producten betreft: meer dan de helft van het totale gamma zuivelproducten bevat geen toegevoegde suikers. Bovendien dragen melk en zuivelproducten dankzij hun hoge voedingswaarde bij tot een volledige en gezonde voeding. Daarnaast blijven de zuivelondernemingen investeren in productinnovatie en -optimalisatie. “Onze bedrijven hebben fors geïnvesteerd in productoptimalisatie en -innovatie. Dankzij hun inspanningen kunnen we goede cijfers voorleggen. De 15% reductie in toegevoegde suikers is voor ons echter geen eindpunt. We zijn voortdurend op zoek naar manieren om de voedingswaarde van zuivelproducten te verbeteren”, aldus Lien Callewaert, adjunct-directeur van BCZ.

Doelstelling grotendeels bereikt

Voor de periode 2012-2020 had de zuivelindustrie zich tot doel gesteld om de toegevoegde suikers met 8% te verminderen in het kader van het ‘Pact voor een evenwichtige voeding’, dat destijds werd gesloten tussen de federale overheid, Fevia en Comeos. Deze doelstelling werd tegen 2020 ruimschoots gehaald, met een vermindering van 12%. Vorig jaar hebben de zuivelverwerkers echter aangetoond dat ook zonder formeel engagement grote vooruitgang kan worden geboekt, door een algemene vermindering van de toegevoegde suikers met 15% te realiseren (2012-2021). Vermeldenswaard is ook dat het grootste deel van het assortiment in kwestie helemaal geen toegevoegde suikers bevat (GSK, 2021).


Een betere gezondheid door innovatie en optimalisering


Melk en zuivelproducten zijn een belangrijke bron van eiwitten, calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Vanwege hun gezondheidseffecten zijn melk en melkproducten (gezoet en ongezoet) opgenomen in de voedingsaanbevelingen met een aanbevolen hoeveelheid van 250-500 ml per dag. “Melk en melkproducten kunnen namelijk bijdragen aan een gezonde wholefood voeding”, aldus de BCZ in 2019.

De BCZ en haar leden hebben duidelijk het initiatief genomen om de gezonde keuze voor consumenten makkelijker te maken. Enerzijds hebben zuivelfabrieken bestaande recepturen waar mogelijk aangepast. Het hele Danio-assortiment en Pur Natur granaatappelyoghurt bevatten nu 18% minder toegevoegde suikers. Daarnaast is gebruik gemaakt van nieuwe innovatieve technieken, zoals lactosefractionering, om een vergelijkbaar smaakprofiel te bereiken met minder of zelfs helemaal geen toegevoegde suiker. Goede voorbeelden zijn de lactosevrije melkdranken Cécémel en Bambix. Ten slotte breiden zuivelbedrijven hun assortiment producten zonder toegevoegde suikers actief uit, zoals het Activia-assortiment van Danone zonder toegevoegde suikers of de nieuwe gewone yoghurt van Inex.
“Ik ben erg trots op de grote inspanningen van onze leden om toegevoegde suikers te verminderen. Het is niet zo gemakkelijk als het klinkt, maar door productinnovatie en -optimalisatie is het gelukt dit geweldige resultaat te bereiken. Consumenten kunnen nu met een gerust hart kiezen uit een breed assortiment gezonde zuivelproducten,” aldus Lien Callewaert.

Geen eindpunt

Zuivelbedrijven hebben hun plannen moeten aanpassen of nieuwe manieren moeten vinden om de doelstelling te halen zonder consumenten te verliezen. Lien Callewaert: “Ondanks onze inspanningen en verantwoordelijkheden als sector, is het bovenstaande compromis geen eindpunt voor de zuivelindustrie. De BCZ en haar leden zullen actief blijven innoveren en de nutritionele kwaliteit van zuivelproducten blijven verbeteren, zoals vorig jaar al is gebleken.”

Danone
Danone verminderde het gehalte aan toegevoegde suikers in het gamma Danonino verse kaas endeze bevat nu 14% minder toegevoegd suiker. Ook werd het portfolio van Danone fruitproducten de laatste tien jaar gezonder gemaakt. In totaal is het gehalte toegevoegde suikers in dit gamma bijna 22% lager dan het portfolio van tien jaar geleden. Daarnaast werd het gehalte aan toegevoegde suikers in het gamma Danio geleidelijk door herformulering van de recepten met 18% teruggebracht. 

Meer info    

Pur Natur – Yoghurt Granaatappel
Binnen het kader van gezondere producten en een vermindering van suiker in de voeding heeft Pur Natur verschillende recepten geoptimaliseerd. Eén van deze voorbeelden is de Pur Natur granaatappel, deze volle roeryoghurt met granaatappelsap heeft een significante suikerreductie ondergaan met behoud van dezelfde volle en frisse smaak. Dankzij de aanpassingen op het recept kunnen wij trots melden dat wij een daling van 19% toegevoegde suikers bereikt hebben op dit product.  

Meer info  

Olympia

Cafévit is een gesteriliseerde magere melkdrank met koffiesmaak. Net als bij onze andere dranken is er aandacht geschonken aan het gezondheidsaspect. De hoeveelheid toegevoegde suikers werd sinds de ontwikkeling met 38% gereduceerd wat toch heel belangrijk is voor een evenwichtiger voedingspatroon.

Meer info  

Innovatieve producten

FrieslandCampina – lactosevrije cécémel
Onze lactose-intolerante fans kunnen eindelijk mee smullen van de unieke Cécémel-smaak! Deze variant biedt iedereen die moeite heeft met het verteren van melk de mogelijkheid om te genieten van alle voordelen van melk, zoals calcium en vitamines B, evenals de smaak van de “enige echte” 

Meer info

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*