Belgische wijnmakers voor het eerst op ProWein

ProWein 2022, ’s werelds grootste wijnbeurs, krijgt voor het eerst een Belgisch paviljoen. Negen wijnhuizen – van het Heuvelland tot de Maasvallei – zullen er hun wijnen voorstellen aan een internationaal publiek van kopers, sommeliers en andere professionals. ProWein 2022 wordt gehouden in Düsseldorf van 15 tot 17 mei en trekt elk jaar meer dan 60.000 bezoekers.

De stand van de Belgische wijnbouwers op ProWein 2022 is een initiatief van de vzw Belgian Winegrowers, die sinds 2009 de belangen van de lokale wijnbouwers verdedigt en voortdurend stappen onderneemt om de kwaliteit en de zichtbaarheid van de Belgische wijn te verhogen. Dezelfde organisatie heeft in 2021 ook de collectieve proeverij met dertien Belgische wijnboeren in Amsterdam geleid, samen met VLAM en FIT. Daarnaast helpen de twee organisaties er opnieuw voor te zorgen dat Belgische wijnboeren kunnen deelnemen aan ProWein 2022.

Het aantal wijnbouwers en het aantal beplante hectaren neemt jaar na jaar toe

“Het is al langer bekend dat de Belgische wijnbouw groeit”, zegt Lodewijk Waes, voorzitter van de Belgische Vereniging van Wijnbouwers. “Zowel het aantal wijnbouwers als het aantal beplante hectaren neemt jaar na jaar toe. En hoewel de totale productie van alle Belgische wijnboeren samen slechts een fractie is van wat de Belgische wijnliefhebber jaarlijks drinkt, wordt het voor sommige wijnhuizen stilaan tijd om over de grens te kijken. Een vakbeurs als ProWein is een ideaal platform om de wereld te tonen wat Belgische wijnboeren te bieden hebben.

Mousserende wijnen en witte wijnen in het bijzonder


De negen Belgische wijnhuizen die vertegenwoordigd zullen zijn op ProWein 2022 zijn

Wijndomein Aldeneyck (Maaseik, Maasvallei Limburg)
Wijndomein Entre-Deux-Monts (Heuvelland)
Wijnkasteel Genoels-Elderen (Riemst, Haspengouw)
Wijndomein Gloire de Duras (Sint-Truiden, Haspengouw)
Wijndomein Hoenshof (Borgloon, Haspengouw)
Chardonnay Meerdael (Oud-Heverlee, Hageland)
Wijndomein Oud Conynsbergh (Boechout, Antwerpse Kempen)
Wijnkasteel Vandeurzen (Linden, Hageland)
Wijndomein Waes (Zwijnaarde, Scheldevallei)

Samen zijn deze domeinen goed voor bijna 100 hectare wijngaarden, dat is ongeveer een zesde van het totale wijnareaal in België. Deze domeinen leggen zich vooral toe op mousserende en niet-mousserende witte wijnen, die in België het meest worden geproduceerd. Om precies te zijn: in 2021 vertegenwoordigden mousserende wijnen 45% van de totale productie en stille witte wijnen 41%. Rode wijnen vertegenwoordigen ongeveer 8,5% en rosés 5,5%.

“De Belgische wijnbouw is nog een jonge sector, maar begint wel een eigen identiteit te ontwikkelen”, zegt Waes. “Onze wijnen zijn typische koelklimaatwijnen: fris, mineraal en met een relatief laag alcoholgehalte, kenmerken die vandaag door veel wijnliefhebbers zeer gewaardeerd worden. Door de kleine omvang van onze wijngaarden – gemiddeld niet meer dan vier hectare – zijn de meeste wijnmakers pure ambachtslieden die met grote zorgvuldigheid en geduldig verworven kennis kwaliteit nastreven in plaats van kwantiteit. Tot slot moet gezegd worden dat er naast deze gemeenschappelijke kenmerken ook veel ruimte is voor individualiteit, variatie en innovatie, wat zich vertaalt in een grote diversiteit in het assortiment. Met deze middelen moet het mogelijk zijn om buitenlandse wijnliefhebbers te overtuigen om kennis te maken met Belgische wijn.

Praktische informatie:

De stand van de Belgische wijnbouwers bevindt zich in hal 4 en heeft het standnummer 4D34 . https://www.prowein.com/

Over vzw Belgische Wijnbouwers

Sinds 2009 zet Vzw Belgische Wijnbouwers zich in om de kwaliteit van de Belgische wijn te verbeteren, een professioneel kader te creëren waarbinnen onze wijnbouwers optimaal de vruchten van hun werk kunnen plukken en om Belgische wijn bekend te maken bij de nationale en internationale consument. Daartoe organiseert de vzw tal van activiteiten: interessante en nuttige opleidingen, evenementen, benaderen van wijnbouwers met vragen of noden, proberen duidelijkheid en eenvoud te scheppen in wetgevende en administratieve zaken, onderhandelen over interessante collectieve aankopen, enz.
Meer info: www.belgischewijnbouwers.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*