Belgische brouwers exporteerden vorig jaar 3% meer bier naar Europese landen

Belgische brouwers exporteerden vorig jaar 3% meer bier naar andere Europese landen. De toegenomen verkoop aan supermarkten en andere detailhandelskanalen was verantwoordelijk voor dit cijfer.

Buiten Europa daalde de export in 2020 van Belgisch Bier, maar binnen Europa steeg die. En dit was ok zo in 2019. Toch beleefden de Belgische brouwers hun slechtste jaar sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo deden de Belgische bieren het goed op de grootste exportmarkt, Frankrijk. Er was er ook een stijging naar het VK. Vanwege Brexit hebben veel Britse retailers voor het einde van 2020 nog exxtra voorraden ingeslagen. Ook de uitvoer naar Nederland steeg.

Buiten Europa daalde de uitvoer met meer dan 18%.

Volgens de Belgische Vereniging van de Biersector, waar deze cijfers vandaan komen, is de export van bier naar andere Europese landen met meer dan 3% gestegen. Buiten Europa daalde de uitvoer echter met meer dan 18%. Het verschil ligt bij de wijze van verkopen. In Europa zijn Belgische bieren zoals La Chouffe, Pauwel Kwak, Chimay, Leffe, Duvel en Jupiler vooral te vinden in de winkelschappen, terwijl buiten de EU Belgisch bier meer een horecaproduct is. En door al die sluitingen was er vorig jaar veel minder vraag vanuit die horecasector en meer in het bijzonder vanuit restaurants en cafés.

Ook de Belgische bierconsumptie daalde

Dit had ook gevolgen voor de cijfers in België zelf, waar 19% minder bier werd gedronken. Dat is ongeveer 520 miljoen pinten minder, een daling van meer dan 7 miljoen hectoliter in 2019 tot 5,7 miljoen hectoliter vorig jaar. Cafés en restaurants in België zijn immers vanwege corona maandenlang gesloten geweest. Het is een heel moeilijk jaar geweest. De crisis heeft grote gevolgen gehad voor de sector,” zegt Krishan Maudgal, hoofd van de branchevereniging. De bierconsumptie in België daalt al jaren, maar nu is er een enorme en nooit eerder geziene daling.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*