Belgische aardappelverwerkers boeken voor tweede jaar op rij recordomzet

Clarebout Potatoes maakte onlangs zijn uitgestelde jaarverslag bekend, waarin het overzicht van de sector voor 2022 wordt vormgegeven. Het lijkt een recordjaarverslag te worden, want de jaarcijfers van de drie grootste Belgische aardappelverwerkers laten een robuuste groei zien. Voor het eerst in de geschiedenis is een Belgische aardappelverwerker toegetreden tot de club van miljarden euro’s omzet. Clarebout Potatoes sloot 2022 af met een inkomen van net geen 1,1 miljard euro, een stijging van meer dan 60% ten opzichte van het voorgaande jaar. Met deze mijlpaal overschrijdt Clarebout Potatoes de kaap van één miljard euro en treedt toe tot de 39 ‘miljard-euro-bedrijven’ in België.

Cmarebout als huismerk floreert

Gedreven door een substantieel hogere omzet en minder sterk stijgende kosten realiseerde Clarebout Potatoes een recordwinst van 126 miljoen euro, een schril contrast met het verlies van 0,6 miljoen euro het jaar voordien. In 2021 leed Clarebout onder de gevolgen van de COVID-crisis en de sluiting van de horeca. In 2022 zag het bedrijf zijn omzet echter weer aantrekken, deels als gevolg van de inflatie en een energiecrisis, waardoor consumenten van frieten van bekende merken (brands) overschakelden op meer betaalbare huismerken – een marktsegment waarin Clarebout Potatoes uitblinkt. Ondanks de hogere energiekosten in de intensieve productie, slaagde de West-Vlaamse aardappelverwerker erin om de stijgende kosten geleidelijk te vertalen in hogere verkoopprijzen. Bovendien haperde de aardappeloogst in België en Frankrijk in 2022 door de zomerse droogte, waardoor Clarebout voor het eerst in zijn geschiedenis 500 ton aardappelen per boot uit Duitsland moest importeren voor zijn productielijnen in Waasten.

De toekomstige resultaten in 2023 blijven onzeker. Ondertussen nam Clarebout Potatoes concurrent Mydibel over, een bedrijf met een omzet van 300 miljoen euro, en bouwt het een gloednieuwe fabriek in de buurt van Duinkerke.

Agristo

Agristo, de andere West-Vlaamse marktleider, staat net onder de miljard euro grens met een omzet van 959 miljoen euro in 2022, goed voor een nettowinst van 76 miljoen euro. In 2021 bedroegen de inkomsten 614 miljoen euro, wat een winst van 9 miljoen euro opleverde. Of Agristo in 2023 de grens van een miljard euro’s zal overschrijden blijft onbekend, hoewel de toekomstplannen van de aardappelverwerker ambitieus lijken. Afgelopen zomer huldigde het bedrijf een nieuwe productielijn in op de site in Wielsbeke, kondigde het een investering van 350 miljoen euro aan in Noord-Frankrijk en lanceerde het een vestiging in India.

Ecofrost wil uitbreiden

Ecofrost, de op twee na grootste Belgische speler in de sector gevestigd in Péruwelz, Henegouwen, rapporteerde een omzet van 187 miljoen euro en een winst van 1,7 miljoen euro in 2022. Ecofrost onthulde eind vorig jaar ook uitbreidingsplannen in Noord-Frankrijk door de aankoop van een terrein van 13 hectare. Het bedrijf is van plan om 100 miljoen euro te investeren in de bouw van een nieuwe fabriek, met als doel om tot 200.000 ton diepgevroren friet en puree per jaar te produceren, goed voor 40% van de totale productie.

Groei blijft aanhouden

Belgapom voert elk jaar in februari een uitgebreid onderzoek uit onder zijn leden om de groeiresultaten voor het komende jaar te voorspellen. Hoewel het vroeg is om de groei van 2024 te voorspellen, beweert Vermeulen vol vertrouwen dat het vorige recordjaar 2022, met 6,2 miljoen ton verwerkte aardappelen, ongetwijfeld zal worden overtroffen. Hij voorziet een aanzienlijk groeitraject voor de sector, waarvan zowel België als Noord-Frankrijk de komende jaren zullen profiteren.

Frankrijk als plaats voor nieuwe vestigingen

De toenemende investeringen van België in Noord-Frankrijk wijzen op een mogelijke verschuiving in het aardappellandschap. Vermeulen: “In België hebben we maximaal honderdduizend hectare aardappelen, goed voor een totale opbrengst van 4,5 miljoen ton, niet alleen fritesaardappelen maar ook tafelaardappelen en andere variëteiten. Dit aandeel zal in de toekomst niet toenemen, integendeel.” Volgens Vermeulen evolueert de verwerkende sector naar zes à zeven miljoen ton verwerkte aardappelen. De extra productie is afkomstig van buitenlandse aardappeltelers die ruimte hebben om hun areaal uit te breiden. Fabrieken vestigen in de buurt van deze aardappelvelden wordt een logische keuze voor Belgische verwerkers. Bovendien biedt Frankrijk een ondersteunend industrieel beleid inzake vergunningen en subsidies, in tegenstelling tot België, dat met steeds meer administratieve hindernissen wordt geconfronteerd. Het is begrijpelijk dat Belgische verwerkers gebruik maken van de mogelijkheden die Frankrijk biedt.

Groei in Azië en Midden-Oosten

Agristo heeft onlangs zijn intentie uitgesproken om zijn aanwezigheid in Azië uit te breiden, met name in Zuidoost-Azië, omdat het bedrijf melding maakt van aanzienlijke groeipercentages in de regio. Sinds 2022 heeft het bedrijf zijn tenen in India gedoopt met een kleinschalige fabriek om de ontluikende markt voor diepgevroren aardappelproducten aan te boren.

“Onze aardappelverwerkers behoren tot de wereldwijde elite en hebben ambitieuze toekomstplannen”, merkt Vermeulen op. “Dit omvat meer buitenlandse investeringen waar er groeipotentieel is in aardappelteeltgebieden en ontluikende markten zoals het Midden-Oosten of Zuidoost-Azië.”

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*