België wint frietoorlog tegen Columbia

Colombia kan geen belasting heffen op de invoer van diepvriesfrieten uit België, Nederland en Duitsland. Dit werd besloten door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) nadat de EU een klacht had ingediend tegen de “antidumpingmaatregelen” van de Colombiaanse regering. Het geschil sleept zich al sinds 2018 voort.

Colombia heeft in 2018 rechten ingesteld op de invoer van Europese chips. Het Zuid-Amerikaanse land beschuldigde Nederland, België en Duitsland ervan goedkope chips op de binnenlandse markt te dumpen. Dit zou negatieve gevolgen hebben voor de Colombiaanse aardappelverwerkers. De Europese landen wendden zich tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

In oktober vorig jaar bevestigde de WTO de zaak van de aanklagers en vroeg Colombia de invoerrechten op te heffen. Colombia kondigde toen aan dat het een arbitrageprocedure zou starten om de WTO-uitspraak aan te vechten. Vorige week werd de arbitrage opnieuw uitgesproken in het voordeel van de Europese exporteurs, die voor meer dan 20 miljoen euro per jaar aan diepvriesfrieten naar het Zuid-Amerikaanse land exporteren.

Niet voor het eerst

“De vermeende lage prijzen hebben niets te maken met dumping, maar wél met de productie-efficiëntie van de aardappelverwerkers in Europa!”

Christophe Vermeulen, directeur-generaal van de Belgische Vereniging voor Aardappelhandel en -verwerking, was er afgelopen oktober van overtuigd dat de invoerrechten onwettig zouden worden verklaard. Hij verwees naar soortgelijke incidenten in het verleden. In het verleden hebben landen als Zuid-Afrika, Brazilië, Australië en Nieuw-Zeeland geprobeerd invoerrechten op frieten te heffen, maar dit is altijd afgewezen door de WTO,” zei hij.

Volgens hem hebben de vermeende lage prijzen niets te maken met dumping, maar met de productie-efficiëntie van de aardappelverwerkers in Europa, met name in België, Nederland en Duitsland. “Alle essentiële voorwaarden voor het productieproces van aardappelproducten zijn hier aanwezig. We hebben uiterst vruchtbare gronden met hoge aardappelopbrengsten, en de verwerkende industrie staat aan de top. Dit maakt het voor andere landen moeilijk om met ons te concurreren.”

Duidelijk

De voorspellingen van Vermeulen bleken juist, en vorige week stelde de WTO de Europese exporteurs in de arbitragezaak in het gelijk. Dit betekent dat de Zuid-Amerikanen de frieten belastingvrij op hun markt moeten toelaten. Zo niet, dan kan de EU tegenmaatregelen nemen. In een persbericht voegde de EU eraan toe dat het besluit een “duidelijk signaal” is aan alle landen die de Europese export willen beperken en dat het antidumpingonderzoek k aan de WTO regels moet voldoen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*