
Vorig jaar werd België het belangrijkste bierexporterende land van Europa. Dit is een grote sprong voorwaarts, want een jaar eerder was de kloof met Duitsland nog 2,4 miljoen hectoliter.
Vorig jaar heeft België de eerste plaats van Duitsland onder de Europese bierexporterende landen overgenomen. Dit is de eerste keer dat dit gebeurt sinds The Brewers of Europe, de federatie van brouwers op het Oude Continent, deze statistiek hebben bijgehouden. Dit betekent dat de in België gevestigde brouwerijen in 2017 een grote inspanning hebben geleverd, aangezien ze een jaar eerder nog ver achterbleven bij hun Duitse en Nederlandse rivalen.
Aanzienlijke toename
Vorig jaar exporteerden de Belgen 15,8 miljoen hectoliter hopsap, iets boven de Duitsers (15,75 miljoen hl) en aanzienlijk hoger dan de Nederlanders (14,14 miljoen hl). Een jaar eerder stond België, net als in 2015, op de derde plaats met 2,4 miljoen hectoliter onder Duitsland en 0,39 miljoen hl onder Nederland. De stijging van het exportaandeel van de Belgische brouwerijen was in 2017 dan ook aanzienlijk en bedroeg 1,8 miljoen hl.
ABInbev, of ook de vele andere
Het land waar AB InBev, ’s werelds grootste brouwer, zijn hoofdkantoor heeft, vervangt zo Europa’s grootste productieland, Duitsland, en het land waar zijn belangrijkste concurrent, Heineken, zijn hoofdkantoor heeft.
Het is een gelegenheid om eraan te herinneren dat AB InBev haar export vanuit België heeft verhoogd, maar ook dat de lokale ambachtelijke brouwerijen hard hebben gewerkt om hun marktaandeel in de buitenlandse markten te vergroten.
Duitsland grootste producent
De prestaties van de Belgen zijn des te opmerkelijker omdat ze qua productie veel kleiner blijven dan de beste in Europa. Duitsland voert deze ranking aan met 93 miljoen hectoliter, ruim vóór het Verenigd Koninkrijk en Polen (elk 40 miljoen hectoliter). Spanje, Nederland en Frankrijk gaan nog steeds voor op de productiebalans van België: ons land staat hier op de zevende plaats.
De lidstaten van de EU produceerden samen 397 miljoen hectoliter bier, het hoogste niveau in acht jaar.
Op de buitenlandse markten loopt België nu voor op Duitsland en Nederland.
Wat het aantal brouwerijen op zijn grondgebied betreft, betaalt België uiteraard voor zijn geografische en demografische beperkingen: met iets meer dan 260 brouwerijen staat het in het midden van de groep. De Britten zijn de nummer één met 2.430 brouwerijen, vóór de Duitsers (1.492) en de Fransen (1.100). Het fenomeen van de microbrouwerijen is in deze verschillende staten zeer populair geworden. Als gevolg hiervan is ook het aantal actieve brouwerijen in Europa toegenomen: het aantal actieve brouwerijen is vorig jaar met bijna duizend eenheden gestegen tot een totaal van 9.500. In tien jaar tijd is hun aantal verdrievoudigd……..
Ook Europees record
Het goede nieuws is niet alleen voor België en Duitsland, maar ook voor alle brouwers op het continent. The Brewers of Europe hebben berekend dat hun leden hun gecombineerde exportrecord hebben gebroken en op 87 miljoen hectoliter zijn uitgekomen.
Een op de vijf bieren die in Europa werden geproduceerd, werden vorig jaar geëxporteerd en een derde van de export ging naar een niet-EU-land. De export buiten Europa bedroeg volgens de federatie 3,4 miljard euro in 2017.
De belangrijkste exportmarkten waren de Verenigde Staten (11 miljoen hl), China (5,2 miljoen) en Canada (2,1 miljoen). Ook Zuid-Korea, Zwitserland, Australië en Taiwan waardeerden de Europese bieren, in die volgorde.
De Belgische brouwers exporteerden iets meer dan het Europese gemiddelde buiten de EU: zij verkochten 5,55 miljoen hectoliter, of 35% van hun bieren die in het buitenland werden verkocht.
Ten slotte moet worden opgemerkt dat de sector in heel Europa ongeveer 2,3 miljoen banen genereert en jaarlijks 42 miljard euro aan belastingen aan de lidstaten betaalt, waarvan 10,9 miljard euro in de vorm van accijnzen.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator