België niet langer Europese leider in bier

Sinds vorig jaar is Nederland de grootste exporteur van bier geworden en heeft het België ingehaald. Dit blijkt uit gegevens van Eurostat voor 2021. Met ongeveer 1,9 miljard liter die vorig jaar werd uitgevoerd, zijn onze Nederlandse buren zelfs de grootste bierexporteurs in de Europese Unie.

Met een export van 1,7 miljard liter bier in 2021, of 19% van de EU-export, moet België zich tevreden stellen met de tweede plaats in deze rangschikking. Bij de berekening van de uitgevoerde hoeveelheden wordt geen rekening gehouden met alcoholvrije bieren.

Duitsland: bierland (vooral voor eigen consumptie)

Duitsland, waar de bierconsumptie zeer hoog is, blijft de grootste producent in Europa met een productie van 7,5 miljard liter. Het gaat hierbij om een kwart van het bier dat op het Oude Continent wordt gebrouwen. De Duitsers exporteerden vorig jaar 1,6 miljard liter, waarmee ze op de derde plaats komen.

Duitsland wordt gevolgd door Polen en Spanje, die samen goed zijn voor 3,7 miljard liter productie. Nederland volgde met 2,5 miljard liter in 2021. België komt niet voor in de top vijf van producenten.

VK, USA en voorheen ook Rusland

In 2021 werd in de EU in totaal 33,1 miljard liter bier gebrouwen, 3% meer dan in 2020. Dit komt overeen met een gemiddelde van 78 liter geproduceerd bier per Europeaan.

Bijna 41% van het in de EU geproduceerde bier wordt uitgevoerd naar het VK en de VS. In 2021, vóór de invasie van Oekraïne, was Rusland de derde grootste importeur van in Europa gebrouwen bier.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*