België is de derde grootste exporteur van roomijs in Europa

België is de derde grootste exporteur van roomijs in de Europese Unie, na Duitsland en Frankrijk. In 2022 produceerde België bijna 200 miljoen liter roomijs. Duitsland staat bovenaan de lijst met 201,2 miljoen kilogram aan ijsexport binnen de EU, gevolgd door Frankrijk (156,2 miljoen kilo) en België (154,6 miljoen kilo), gevolgd door Nederland en Polen, volgens gegevens van Eurostat. Ijsboerke is de grootste speler in België.

In 2022 exporteerde België in totaal voor 425,9 miljoen euro aan eetbaar ijs naar de rest van de wereld, een stijging ten opzichte van 2019, toen het 366 miljoen euro bedroeg voor 141,6 miljoen kilogram ijs. IJsboerke, eigendom van de zoetwarengroep Baronie, is een prominente speler in de Belgische ijsproductie en produceert ook voor huismerken van verschillende Europese supermarkten.

Wat betreft totale ijsproductie moet België alleen Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje voor zich laten. In 2022 produceerde België 198 miljoen liter roomijs, waarvan een groot deel werd geëxporteerd.

In heel de EU werd in 2022 in totaal 3,2 miljard liter roomijs geproduceerd, wat 5 procent meer is dan het voorgaande jaar. Duitsland was verantwoordelijk voor 620 miljoen liter, waarbij de gemiddelde productiekosten het laagst waren met 1,5 euro per liter. De waarde van een liter ijs uit Frankrijk lag op 1,9 euro, terwijl België er tussenin zat met 1,8 euro per liter. Het duurste ijs in de EU was te vinden in Oostenrijk, met een prijs van ongeveer 7 euro per liter.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*