Belgian Pork Group: grote investeringen voorzien

Belgian Pork Group zal de komende vijf jaar 112 miljoen euro investeren in de vestigingen in Westrozebeke, Wijtschate en Aubel. Ook in Gent zal een nieuwe vestiging worden geopend. Dit alles met het oog op een grotere capaciteit, betere hygiëne en kwaliteit, en grotere duurzaamheid. Er zal ook bijzondere aandacht worden besteed aan opleiding en onderwijs van het personeel. “Met deze investering willen we klaar zijn wanneer de markt zich in 2020 herstelt, na een bijzonder moeilijk jaar”, aldus de Belgische varkensgroep in een verklaring.

Een onverwacht moeilijk jaar was 2020 voor de varkenssector. De varkenscrisis en de uitvoerbeperkingen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in België en vervolgens in Duitsland hebben een ongekende druk uitgeoefend op de varkensprijzen.

Niet alleen de verkoop heeft onder de coronacrisis geleden. Verscheidene Europese slachthuizen zijn ook in het nieuws gekomen omdat zij gedwongen waren te sluiten wegens een grootschalige uitbraak van het coronavirus onder hun werknemers. Westvlees in Staden, dat deel uitmaakt van de Belgian Pork Group, heeft ook te maken gehad met een grootschalige uitbraak van het virus. Dergelijke uitbraken zetten de hele varkensketen onder druk.

Toekomst

De Belgian Pork Group heeft vier slachthuizen in ons land, waar jaarlijks 3,8 miljoen varkens worden geslacht. Dat is ongeveer 40% van alle Belgische varkens. Het bedrijf verwerkt de karkassen tot ribbetjes, koteletten, cordon bleu en chipolata’s. Je vindt dit producten bij de meeste retailers van ons land terug. Karkassen gaan dan naar de vleesindustrie, die ze verwerken tot salami, patés, gekookte hammen of gehakt voor lasagne. “En we hebben ook nog een kleine afdeling die groentevervangers maakt”, zegt Jos Claeys, gedelegeerd bestuurder en mede-eigenaar. Maar in-house productie is slechts een deel van het verhaal. Twee op de drie varkens die in België worden geslacht, gaan naar het buitenland. Alles bij elkaar leverde dit de groep vorig jaar een geschatte omzet op van 700 miljoen euro op.

In 2021 is er een “ambitieuze” investering voorzien. Die moet de komende 5 jaar uitgerold worden en zal zo’n 112 miljoen euro bedragen. 80 miljoen euro werd de voorbije vier jaar al geïnvesteerd in o.a. een nieuw slachthuis in Westrozebeke en de automatisering van de voorverpakkingsafdelingen,…

Optimalisatie in hygiëne en koeling

De nieuwe investeringen moeten er onder meer voor zorgen dat de kwaliteit blijft verbeteren. “Op de sites van Westrozebeke en Wijtschate wordt bijvoorbeeld fors geïnvesteerd om de doorstroming van lege producten te verbeteren. Deze investeringen zullen vergezeld gaan van voorstellen voor verbeteringen, die in overleg met de bevoegde autoriteiten zullen worden besproken”, aldus de heer Flynn. De snijzalen in Aubel en Wijtschate zijn gemoderniseerd en in Westrozebeke is de snijzaal volledig herbouwd. De koelcellen en een uitbreiding van de snelkoelinstallaties moeten daar verbeteren.

Export

Bovendien koestert De Belgian Pork Group hoge verwachtingen inzake uitvoer naar China. “Eind december heeft de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) bevestigd dat België vrij is van Afrikaanse varkenspest. Deze status is zeer belangrijk voor de export. Geleidelijk zal de uitvoer naar verschillende landen buiten de EU kunnen worden hervat, wat ook een impact zal hebben op de Europese handel”, aldus de slachtgroep.

Vooral China is belangrijk voor de Belgische varkensgroep. “Voor ons is het vooral een verkoopkanaal voor varkenskoppen, poten en oren. We kunnen deze producten nergens elders verkopen. Het verschil is slechts een paar euro per varken, maar voor de bedrijfsvoering maken die een enorm verschil. Een verschil tussen een comfortabele draaiende firma een lastige bedrijfssituatie. Om de export naar China te bevorderen, werd ook geïnvesteerd in een opslagplaats voor diepvriesproducten in Gent, waar ook uitgebreide renovatiewerkzaamheden werden uitgevoerd.


Duurzaamheid

Hoewel al deze investeringen bedoeld zijn om de Belgian Pork Group in staat te stellen te voldoen aan de nieuwste hygiëne- en kwaliteitseisen, ligt de focus ook op duurzaamheid. Zo moet het waterverbruik in alle vestigingen tegen 2025 met ten minste 50% worden verminderd. In Meer is er in dit verband ook sprake van een unieke samenwerking: een nabijgelegen tomatenkwekerij voorziet het slachthuis van overtollig regenwater en afvalwarmte, die wordt omgezet in elektriciteit.

De Belgian Pork Group wil ook zoveel mogelijk van de benodigde elektriciteit ter plaatse opwekken. Net daarom werd in 2020 een zonnepanelenpark van 6 000 m² in gebruik genomen met drie warmtekrachtkoppelingscentrales die zowel elektriciteit als warmte produceren. Beide zullen direct in de productie worden gebruikt.

Ten slotte is de Belgian Pork Group van plan te blijven focussen op de opleiding en ontwikkeling van haar medewerkers. “Om onze ambities waar te maken, zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe collega’s die een passie voor voeding hebben. Op dit moment hebben we ook meer dan 40 vacatures voor alle soorten profielen,” stelt men in het persbericht.

Voor de vacatures: zie facebook en site Westvlees

This post is also available in: Nederlands

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*