Belgen besparen op groenten en fruit

Uit een onderzoek van supermarktketen Aldi België blijkt dat een kwart van de Belgen vanwege budgetredenen minder verse groenten en fruit koopt sinds de inflatie van afgelopen jaar. De prijs van verse groenten en fruit baart consumenten meer zorgen dan de prijs van andere producten. Niettemin voorspelt men dat de prijs van lokale producten deze zomer niet sterk zal stijgen. Het onderzoek toont ook aan dat 9 op de 10 Belgen verse groenten en fruit belangrijk vinden in hun voedingspatroon.

Om voldoende vers fruit en groenten te consumeren, besparen Belgen op verschillende manieren in de versafdeling. Bijna 80% van hen hecht belang aan promoties op groenten en fruit, en meer dan de helft koopt bepaalde soorten alleen als ze in de aanbieding zijn. Ongeveer 70% van de Belgen wijkt zelfs af van hun boodschappenlijstje als ze een promotie zien in de versafdeling. Verder kiezen consumenten er ook vaker voor om losse stuks groenten en fruit te kopen in plaats van verpakkingen met vaste hoeveelheden.

Prijsvergelijkingen

Een derde van de Belgen vergelijkt ook steeds vaker de prijzen van verschillende soorten verse groenten en fruit en laat hun keuze afhangen van die vergelijking. Ongeveer 10% van de Belgen zegt vaker goedkopere artikelen zoals appels, peren en bananen te kopen.

De prijzen van groenten en fruit zijn gestegen als gevolg van hogere kosten voor energie, verpakkingen en lonen, maar ook door strengere Europese productienormen en een grotere vraag vanuit Azië, het Midden-Oosten en bepaalde Afrikaanse landen. Er wordt verwacht dat de prijzen van sommige fruitsoorten, zoals appels, zullen blijven stijgen, terwijl andere soorten, zoals tomaten, stabiel zullen blijven. Belgische seizoensproducten zoals aardbeien, kersen en andere groenten zullen naar verwachting interessant geprijsd zijn.

Al met al kunnen consumenten die Belgische groenten en fruit kopen hun zorgen over de prijzen binnenkort mogelijk laten varen, omdat voorspeld wordt dat de prijzen deze zomer niet sterk zullen stijgen en Belgische seizoensproducten gunstig geprijsd zullen zijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*