B4Plastics (België) en GreenWave (USA) ontvangen de Curt Bergfors Food Planet Prize 2021

B4Plastics en GreenWave ontvangen de Curt Bergfors Food Planet Prize 2021: de ene voor de ontwikkeling van materialen om biologisch afbreekbaar vistuig te maken en de andere voor de duurzame productie van zeevruchten. Elke prijs heeft een waarde van 2 miljoen dollar. Dit betekent dat de grootste milieuprijs ter wereld geheel gewijd is aan voedsel.

Voor dit jaar en de komende jaren heeft de Curt Bergfors Foundation besloten het bedrag dat aan elk van de winnaars wordt toegekend te verdubbelen van 1 miljoen dollar tot 2 miljoen dollar.

De Zweedse Food Planet prijs is ’s werelds grootste milieuprijs

Curt Bergfors

Geen enkele andere menselijke activiteit tast de planeet zo aan als de manier waarop wij onszelf voeden. Het lijkt me dan ook vanzelfsprekend dat ’s werelds grootste milieuprijs innovatieve oplossingen beloont die het potentieel hebben om het spel te veranderen. Door het geldbedrag dat elke winnaar ontvangt te verdubbelen, willen we de winnaars sneller in staat stellen om hun potentieel volledig te benutten en bij te dragen tot een duurzame voedselplaneet die in ieders behoeften kan voorzien”, zegt Curt Bergfors, oprichter van de Curt Bergfors Foundation.

B4Plastics

S. De Wildeman

Een aanzienlijk deel van de plasticverontreiniging in de oceanen wordt veroorzaakt door verloren of achtergelaten vistuig, de zogenaamde spooknetten. Deze netten, kooien en andere touwen, die door de beweging van de zee uiteindelijk tot microplastics worden gereduceerd, vormen niet alleen een gevaar voor het leven in zee wanneer zij nog intact zijn, maar komen ook in de voedselketen terecht. Bijna 30 procent van de vissen die in onze netten verstrikt raken, verlaat de oceaan nooit, maar sterft nodeloos, gevangen in vistuig dat blijft vissen lang nadat het in het water is gelaten.

GreenWave

Bren Smith, Co-Founder, GreenWave
Bren Smit- Photo: Darcy Hennessey Turenne

De methoden die tegenwoordig worden gebruikt om voedsel uit de oceanen te halen zijn vaak allesbehalve duurzaam – de oceanen raken uitgeput en wij mensen zijn daarvoor verantwoordelijk. Ondanks het feit dat 70% van de ruimte op aarde uit water bestaat, en ondanks de niet-duurzame methoden die worden gebruikt, lijkt de hoeveelheid voedsel die momenteel uit de zee komt, schamel. Het is duidelijk dat we niet alleen meer, maar ook milieuvriendelijker manieren moeten ontwikkelen om voedsel uit mariene milieus te produceren.

De in de VS gevestigde non-profitorganisatie GreenWave omschrijft zichzelf als een wereldwijd netwerk van regeneratieve oceaanboeren. Het heeft een schaalbaar systeem ontwikkeld dat zeevruchten kweekt met een zeer kleine ecologische voetafdruk. Om hun idee op wereldschaal uit te rollen, delen zij hun systeem en alles wat nodig is om het te implementeren, via een educatief platform. Dit in tegenstelling tot de traditionele bedrijfspraktijken waarbij de uitbreiding van een concept beperkt blijft tot het groeitempo van datzelfde bedrijf. Het doel van GreenWave is om binnen tien jaar kennis, materiaal en steun te leveren aan 10.000 onafhankelijke boeren die 1 miljoen acres (ongeveer 400.000 hectare) zeewier en schelpdieren beheren.

In 2019 is de Curt Bergfors Foundation opgericht. Haar missie is het ondersteunen van een snelle overgang naar een duurzaam mondiaal voedselsysteem door middel van onderzoekssubsidies, prijzen en voorlichtingscampagnes. Het merendeel van haar activiteiten draait rond de “Food Planet”-prijs. Haar visie is een wereld met wereldwijde voedselzekerheid en een gezonde planeet.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*