Avecom wint award op Tech Tour Future 2021 met eiwit-vervanger

Avecom wint award op Tech Tour Future 2021 in de categorie Duurzaamheid / Bio-economie. Het bedrijf heeft zijn meest duurzame eiwitproductieproces gepresenteerd, dat gebruik maakt van schoon water, CO2 en groene energie, genaamd POWER TO PROTEIN. En daarmee hebben ze als enige Belgische firma ook gewonnen.

Avecom (BE) is een innovatieve KMO gespecialiseerd in het sturen en optimaliseren van microbiële processen in milieu- en industriële toepassingen. Opgericht in 1995 als een spin-off bedrijf van LabMET (Universiteit Gent) door professor Willy Verstraete, kent Avecom een jaarlijkse gestage groei en groeiende kennis, onderzoek en productiecapaciteit. Avecom heeft verschillende producten in portfolio gaande van producten voor het verbeteren van de performantie van afvalwaterzuiveringsinstallaties (aëroob en anaëroob) en vergisters over producten voor microbiële vetverwijdering tot producten voor in-situ CVOC degradatie in de bodem.

Naast haar eigen producten werkt Avecom nauw samen met industriële bedrijven voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten en processen. Hierbij verzorgt Avecom de laboratoriumtesten en ondersteunt het industriële bedrijf verder bij de opschaling. Last but not least ondersteunt Avecom haar klanten met labschaal- en pilotschaal haalbaarheidstesten voor afvalwaterzuivering, vergistingsprocessen en bodemsanering.

Op de Tech Tour Future presenteerde ze een nieuw product dat volledig in de lijn ligt van de huidige behoeften: een eiwit-vervanger. Professor Willy Verstraete: “De behoefte aan alternatieve eiwitten neemt toe als gevolg van de milieu-impact van de productie van dierlijke eiwitten. Vandaar onze zoektocht naar een vervang-eiwit.

Avecom ontwikkelt microbiële eiwitten die zijn afgeleid van groene energie. Power to Protein is een disruptieve technologie die waardevolle eiwitten produceert voor menselijke consumptie. “We gebruiken eencellige micro-organismen of bacteriën die op natuurlijke wijze waterstofgas en zuurstofgas verbruiken, beide afkomstig van groene energie via elektrolyse, en koolstofdioxide uit broeikasgassen. Dit om een biomassa te produceren die rijk is aan eiwitten en vitamine B12,” vervolgt Verstraete. “Het daaropvolgende drogen van de biomassa levert een poeder op dat kan worden gebruikt als voedingsadditief. Het Power to Protein-proces gebruikt zijn extra hulpbronnen zoals stikstof, zonder verlies voor het milieu en is een nettoconsument van koolstofdioxide.”


Duurzaam maar ook verkoopbaar

Het Avecom-proces is het meest duurzaam in termen van energie, materialen en landgebruik. De fermentatie ervan is vrij van bestrijdingsmiddelen, hormonen en antibiotica. Maar ze hebben ook een groter economisch voordeel doordat ze onafhankelijk zijn van import. “Ons product is 100% GMO-vrij, bevat meer dan 70% eiwitten en vitamine B12. De productielijn is modulair en kan gemakkelijk worden geïntegreerd in lokale voedselvoorzieningssystemen.”

De ontwikkeling van de technologie startte in 2015 op laboratoriumschaal, met financiële steun van KWR Water Research Institute. Momenteel is de speerpuntcluster Flanders Food betrokken bij de lopende piloottesten voor voedingstoepassingen.


Commerciële lancering in 2024

Avecom verwacht dat zijn product een hoofdbestanddeel zal worden voor voedings- en voedingsdeskundigen om te integreren in bestaande voedseltoepassingen of vegetarische alternatieven. “Momenteel produceert onze technologie 1 kg eiwit per dag en we zijn klaar om verder te ontwikkelen. De technologie moet echter worden goedgekeurd als een nieuw voedingsproduct voordat het in de EU op de markt kan worden gebracht. Daarom mikken we op 2024 voor de commerciële lancering.”

Het Gentse bedrijf werkt momenteel aan de uitbreiding van de technologie, waarvoor het de nodige industriële partners en investeerders aantrekt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*