Automatische traceerbaarheid van aardbeien dankzij beeldverwerking en RFID-technologie

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar producten doorheen de hele keten, ook om redenen van voedselveiligheid. Aangezien de aardbeien afkomstig zijn van zo’n 200 producenten, is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren. De plastic punnets die de telers met aardbeien vulden, waren voorzien van een lasergegraveerde code, maar deze code was niet uniek: één code gold voor 1.200 stuks in een doos of 30.000 stuks per pallet.Het traceringsproces was dus foutgevoelig en arbeidsintensief.

Door over te stappen van plastic mandjes naar papieren punnets (bakjes) besloot Coöperatie Hoogstraten ook te investeren in automatisering van de supply chain.

De oplossing

Uit de bij Aucxis aangevraagde offerte bleek al snel dat QR- en RFID-scanners nodig waren om de bakjes en trays met aardbeien – en de pallets waarop ze worden opgeslagen – aan elkaar te koppelen. “Aucxis zorgde voor het RFID-gedeelte om de nodige links te maken, terwijl onze partner VistaLink zorgde voor de QR-code-uitlezing via visietechnologie op zich “, aldus Aucxis.

Coöperatie Hoogstraten verkoopt jaarlijks30 miljoen kg aardbeien van een 200-tal kwekers. De nood aan efficiëntere traceerbaarheid stelde de veiling voor een pittige uitdaging.
Het RFID-label op de palleten groepeert alle QR-codes van de trays. Zowel RFID-label als QR-codes worden gescand in de scanpoorten; hier komt de link tussen trays en pallet tot stand
De vorkheftrucks werden uitgerust met RFID-lezers en -antennes om de palletlabels te detecteren bij uitgifte.

Proces

De punnets worden door een machine gevormd, op trays geplaatst en gelabeld met een unieke QR code met de gegevens van de producent, waarna een operator ze op een pallet plaatst. Na het stapelproces wordt de pallet via een rollenbaan naar de etiketteermachine getransporteerd. Om het traceren van pallets met trays en manden mogelijk te maken, levert Aucxis een RFID label (pallet ID) dat alle trays op de pallet groepeert. Dit palletlabel wordt vervolgens gescand met de QR codes van de trays in één van de twee VistaLink scanpoorten, waardoor de link wordt gecreëerd tussen het palletlabel en de corresponderende trays en cellen.

Details over hoe beide technologieën worden gebruikt

Het resultaat is

  • Foutloze tracering van 7 miljoen trays per jaar;
  • Hogere verwerkingssnelheid
  • Het handmatig lezen van de streepjescodes is overbodig geworden;
  • Menselijke fouten zijn geëlimineerd, dus er is minder druk op vervoerders en producenten;
  • Betere informatie over de oorsprong van de aardbeien.

“Dit project is de eerste grote stap in het stroomlijnen van het controleproces. In de toekomst zullen we ook met QR-codes op trays ook volle aardbeidozen kunnen scannen. Zo zullen we precies weten welke aardbeien geplukt zijn, wanneer en waar ze naartoe zijn gegaan”, legt Jeroen Swolfs, Operations Manager bij Coöperatie Hoogstraten, uit.

Coöperatie Hoogstraten werd opgericht in 1933 en is daarmee een van de oudste groente- en fruitveilingen van België. De aardbeien van Hoogstraten zijn goed voor een jaaromzet van 30 miljoen kilo.

Klik hier om de case study te bekijken.

Voor meer informatie, klik hier:
Aucxis
Zavelstraat 40
9190 Stekene, België
Telefoon: +32 (0)3 790 17 17
info@aucxis.com
www.aucxis.com

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*