Ardo is Onderneming van het Jaar

 Ardo, de West-Vlaamse producent van diepvriesgroenten, sleept de onderscheiding ‘Onderneming van het Jaar 2018’ in de wacht en volgt daarmee de magazijnspecialist WDP op. De award werd dinsdagavond toegekend in Brussel.


Ardo, van de familie Haspeslagh, is de marktleider in de Europese sector van diepvriesgroenten. Ruim een kwart van alle diepvriesgroenten die in Europa geconsumeerd worden, komt van het familiebedrijf uit Ardooie. Ze worden onder andere gebruikt in de soepen, kant-en-klare maaltijden en babyvoeding van grote concerns als Unilever, Nestlé en Blédina. Ook de huismerken van zowat alle grote Europese supermarkten (waaronder Carrefour, Tesco en Metro) en grote cateraars voor rusthuizen, ziekenhuizen en scholen halen een groot deel van hun groenten, kruiden en fruit bij Ardo. “Ardo geeft blijk van een gedurfde visie, deugdelijk bestuur, internationalisering en geëngageerd teamwork”, aldus juryvoorzitter Michèle Sioen.

Duurzaamheid

Wereldwijd werken 3.500 landbouwers voor Ardo. Op 50.000 hectare wordt elk jaar 860.000 ton groenten geteeld. Het bedrijf laat zich ook opmerken door een focus op duurzaamheid. Het streeft ernaar om op 80 procent van zijn productie geen residu van pesticiden te hebben. Het investeerde ook fors in onder meer de recyclage van zijn afvalstoffen via een biomassacentrale. Het productiewater stroomt via waterbassins van 150.000 kubieke meter (60 olympische zwembaden) en 24 kilometer aan pijpleidingen naar de akkers van de omgevende boeren. Daarnaast mikt het bedrijf op nieuwe technologieën om meer opbrengst uit de bestaande arealen te halen.

Opmerkelijke fusie

Ardo heeft het Europese marktleiderschap in de eerste plaats te danken aan een van de opmerkelijkste fusies van twee familiebedrijven in de Vlaamse en de West-Vlaamse economische geschiedenis. In 2015 besloten de zeven neven Haspeslagh hun twee bedrijven, Dujardin Foods en – toen al – Ardo, samen te brengen. In één klap ontstond een mastodont met 868 miljoen euro omzet. “Hoewel we momenteel maar 2 procent marktaandeel hebben in de VS, willen we ook daar, net als in Europa, marktleider worden”, aldus Rik Jacob, de huidige CEO van Ardo. 

Overname in Canada

In september vorig jaar kwam bovenop de omzet van 868 miljoen euro daar nog eens 130 miljoen euro bij door de overname van het Canadese VLM Foods. Daardoor stootte Ardo dit jaar door naar de liga van miljardenbedrijven, met een brutobedrijfswinst van 98 miljoen euro. VLM opende voor Ardo de poort tot de Noord-Amerikaanse markt. Die is met ongeveer 3,4 miljoen ton groenten ongeveer even groot als de Europese. Dat is ook de reden waarom CEO Rik Jacob de komende jaren volop wil blijven internationaliseren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*