Anuga presenteert de innovaties van 2019

De internationale voedings- en drankenindustrie komt van 5 tot 9 oktober 2019 opnieuw bijeen in Anuga in Keulen. s Werelds grootste en belangrijkste vakbeurs voor eten en drinken ligt op koers om haar 100-jarig bestaan te vieren met een nieuw record met ongeveer 7.500 exposanten uit 106 landen. De beurs richt zich op nieuwe producten, innovatieve trends en toekomstgerichte concepten.

In dit kader krijgt het speciale evenement Anuga taste Innovation Show een belangrijke functie als trendbarometer voor de inkopers en als inspiratiebron voor de wereldwijde levensmiddelenindustrie. Geselecteerd door een jury bestaande uit internationale vakjournalisten en marktonderzoeksanalisten, worden in één oogopslag de nieuwe topproducten van Anuga 2019 gepresenteerd. In totaal hebben meer dan 845 bedrijven zich aangemeld om hun meer dan 2.250 ideeën te laten opnemen in het speciale evenement. De beste producten worden gepresenteerd in een aantrekkelijke beurs op de beursboulevard, direct naast hal 7. De beste producten worden gepresenteerd in een aantrekkelijke tentoonstelling op de beursboulevard. De catalogus van de beurs verschijnt uitsluitend online en kan via de deze link worden gedownload:

64 producten

In totaal selecteerde de jury 64 producten en concepten die overtuigd waren van hun idee, innovatiekracht, duurzaamheid en creatieve implementatie – en die zich over alle tien de Anuga vakbeurzen uitstrekten.

Plantaardige alternatieven voor vlees en vis staan centraal. Vooral vleesvrije hamburgers en worstjes op basis van erwten, brede bonen en rijsteiwitten in combinatie met ingrediënten als rode biet, kokosolie en quinoa zullen op de beurs aanwezig zijn. Ook veganistische ‘garnalen’ zijn hier het vermelden waard.

Ook eiwitten en alternatieve eiwitbronnen – zoals die van insecten – spelen hierbij een belangrijke rol. Eiwitten zijn vooral populair bij sporters en mensen die fit en gezond willen blijven, omdat ze spiergroei ondersteunen en helpen om hormonen in balans te houden. Het productaanbod is breed en strekt zich uit van probiotische, eiwitrijke yoghurts of desserts tot plantaardige eiwitburgers en eiwitrepen verrijkt met collageen tot biologische insectenbollen of knäckebrödels gemaakt van cricketmeel.

Onder de ingrediënten die een nieuwe interpretatie krijgen is hennep, die wordt gebruikt in limonade, ijsthee, kauwgom, hennepbrood met pompoenpitten en hennepzaden of als bevroren hennep en groentesticks.

Kant-en-klare en kant-en-klare concepten blijven een trend in de huidige tijd, waarin mensen op zoek zijn naar snelle, gezonde snacks en kant-en-klare maaltijden. Fabrikanten richten zich steeds meer op gezonde kant-en-klaarmaaltijden met natuurlijke toevoegingen, uitgekiende en duurzame nieuwe verpakkingen – waaronder een met groenten gevulde broodsnack, erwteneiwitbolletjes met een dip, jackfruitsalade, diepvriesfruit op een stokje of veganistische lasagne in een houtvezelschaal.

Duurzaaamheid

Ook het thema duurzaamheid blijft actueel. Producten zoals kaas in composteerbare celluloseverpakkingen of gemaakt van ‘hooimelk’ van traditionele, duurzame melkveehouderijen, plasticvrije kauwgom en nieuwe biologische yoghurtvarianten op basis van cashewnoten genieten op dit gebied een sterke ondersteuning.

Individualisering bij dranken & diepvries

Ook de drankenindustrie heeft zich bijzonder creatief getoond. Ook hier is de trend naar meer individualisering en personalisering zichtbaar. Zo zal bijvoorbeeld een drinkfles die door middel van een geurring smaak geeft aan zuiver water, waarschijnlijk de aandacht trekken.

Ongebruikelijke smaakprofielen en manieren om producten te presenteren beperken zich niet tot dranken, maar zijn ook te vinden in het diepvriessegment. Voorbeelden hiervan zijn blikjes koffie, inktkleurige jenever, matcha Nespresso pods, het fijnste Italiaanse ijs, verpakt in traditioneel Japans rijstmeeldeeg of frambozen- en Chardonnay-ijs.

Premium-products

Naast individualisering speelt ook de premiumisering van producten een belangrijke rol bij Anuga. Dit is bijvoorbeeld te zien in producten als bierazijn, slakken in combinatie met truffels, kruiden in hoogwaardige verpakkingen, intens gearomatiseerd rundvlees, of in een kant-en-klare variant van de cocktail die verkrijgbaar is in vele verschillende smaakprofielen en die snel en eenvoudig kan worden bereid met behulp van een ‘broodrooster’. Dit is premium barkwaliteit zonder dure accessoires.

De top-tien innovaties

 • Bierazijn gemaakt van doppelbock bier van Acetaia Giuseppe Cremonini s.r.l. (Italië)
 • Avita groente- en hennepsticks geproduceerd door Schne-frost voor de horeca (Duitsland)
 • Lava Bites van Frostkrone Tiefkühlkost GmbH (Duitsland)
 • Essento Insectenballen van Essento AG (Zwitserland)
 • Moving Mountains® braadworst van Moving Mountains Food Ltd (UK)
 • FiftyFiftyFifty van Jan Zandbergen BV (Nederland)
 • Cashewgurt van Happy Cheeze GmbH (Duitsland)
 • WHOLI knapperig brood van Wholi Foods (Denemarken)
 • Kukki Cocktail van Kukki GmbH (Duitsland)
 • Proteïneburger van Bunte Burger GmbH (Duitsland)

De laatste trends en mogelijke toekomstige oplossingen zijn ook te vinden op de andere speciale evenementen en themagebieden van Anuga.

De nieuwe Boulevard of Inspiration is een van de hoogtepunten”. Dit biedt de vakbezoekers de mogelijkheid om de innovatieve kracht te concentreren in regio’s en thema’s en deze te bundelen in drie interessante speciale evenementen: de Anuga Trend Zone, de Anuga Smaakinnovatiebeurs en het nieuwe evenemententerrein, Anuga Horizon 2050.

Andere speciale evenementen zijn gericht op individuele onderwerpen. Deze omvatten:

 • Anuga Biologische Markt en Anuga Organic Forum (speciaal evenement, vergezeld van een lezingenprogramma)
 • Anuga Halal Market (speciaal evenement)

Newtrition

Met haar trio van congressen – E-Grocery Congress @ Anuga 2019, iFood Conference en NEWTRITION X. – biedt Anuga ook een uitgebreid programma van actuele thema’s met betrekking tot de online detailhandel, gepersonaliseerde voeding en nieuwe technologieën zoals blockchain en kunstmatige intelligentie.

Bekijk nieuwigheden hier

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*