
De holding van de familie Verbist werd op 31 januari failliet verklaard. De beslissing betreft het slachthuis Adriaens in Zottegem, maar de aandeelhouders van Anlofia zullen het faillissement in hoger beroep aanvechten.
De Anlofia-holding ging op 31 januari failliet. De naam zegt u wellicht niets, maar twee jaar geleden was die nog Veviba Group. Dit bedrijf is de holding van de slachterijgroep die door de familie Verbist is opgericht en wordt beheerd. Na het vleesschandaal in 2018 ontstond die nieuwe naam en holding.
In n2018 had het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een onderzoek ingesteld naar het slachthuis van Veviba in Bastogne, nadat er fraude met etiketten werd ontdekt op twaalf jaar oud vlees dat in Kosovo werd verkocht. De zoektocht in Bastogne bracht nog meer fraude aan het licht en leidde tot een groot schandaal dat de belangrijkste klanten (supermarkten) ertoe aanzette om hun contracten met Veviba te verbreken.
Nadat verschillende reddingsmaatregelen faalden, werd het slachthuis dat nu Qualibeef heet, afgelopen zomer failliet verklaard, net als zijn zusterbedrijf AMB. Sindsdien is het hele bedrijf overgenomen door Jan Swaegers, een ondernemer uit het noorden van het land.
Geen effect in Bastogne
Twee weken geleden heeft de rechtbank van Luik, afdeling Neufchâteau, Anlofia failliet verklaard. Aangezien Qualibeef en AMB uit het organigram van de groep zijn verdwenen, evenals het slachthuis van de Lanciers (alias Roche4Meat) in Rochefort, dat is verkocht, zal deze maatregel weinig effect hebben in Wallonië. Het zal echter een grote impact hebben in Vlaanderen, waar Anlofia nog steeds de enige aandeelhouder is van de Adriaens vestigingen in Zottegem. “Een van de modernste slachthuizen in Europa, zo wordt ons verteld, omdat het in 2013-2014 na een brand twee jaar eerder volledig is herbouwd.”
Met 2/3 gedaald
Het slachthuis van Adriaens is nog steeds operationeel, maar het werktempo is sterk gedaald sinds het uitbreken van de Veviba-crisis. Net als de slachthuizen in de Ardennen heeft het de klantenkring van de belangrijkste detailhandelsgroepen verloren, waardoor het wekelijkse volume is teruggebracht tot ongeveer 500 slachtingen, in vergelijking met drie keer zoveel eerdere slachtingen.
Het lot van Adriaens zal afhangen van de beslissingen van de trustees van Anlofia. De financiële situatie van de holding is duidelijk rampzalig: haar rekeningen bij de Nationale Bank tonen de impact van het schandaal op haar cijfers voor 2018.
Rode cijfers
In dat jaar viel de nettowinst in het rood voor een bedrag van 16,2 miljoen euro, terwijl die de afgelopen twee jaar in het groen stond. Dit grote verlies werd als uitgesteld resultaat doorberekend en het eigen vermogen daalde van +2,7 miljoen euro naar -13,5 miljoen euro. Enorm , gezien de schuld van 20,7 miljoen euro…
Verkeerd adres
De rechtbank van het bedrijf zal onder de indruk zijn geweest van de omvang van het negatieve kapitaal en de negatieve schuldenlast. De communicatie tussen de rechtbank en de directie van Anlofia is echter stukgelopen. Haar aandeelhouders (de familie Verbist) wijzen erop dat zij haar aanmaningsbrief(en) naar het verkeerde adres heeft (hebben) gestuurd, zodat zij niet de materiële tijd hadden om te reageren voor de faillietverklaring.
Het is waar dat het hoofdkwartier van Anlofia ondertussen veranderd is: afgelopen december verhuisde het van Bastogne naar Izegem, wat dit wellicht verklaart. Op basis hiervan is de familie Verbist van plan het faillissement in hoger beroep aan te vechten.
Bij Adriaens, in Zottegem, maakt het personeel zich zorgen over de gang van zaken, zo wordt ons verteld, maar de directie predikt kalmte door te rekenen op een gunstige beslissing in beroep.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
Geef als eerste een reactie