
De online retailer Amazon is de grootste investeerder in de voedselbezorgingsdienst. De concurrentiedruk in de sector zal waarschijnlijk toenemen.
De online retailer Amazon investeert in de bezorgservice van Deliveroo food. Amazon leidde de laatste financieringsronde, waarmee het volgens Deliveroo van plan is te investeren in technologie en de uitbreiding van zijn activiteiten. De vorige aandeelhouders, de investeerders T. Rowe Price, Fidelity and Research Company, hadden ook extra geld gegeven. In totaal heeft Deliveroo 515 miljoen euro aan investeringen kunnen ophalen. Belegd bedrag: £ 450 miljoen (€ 515 miljoen).
Het platform wil dit geld gebruiken om personeel in te huren voor het hoofdkantoor in Londen, meer klanten te bereiken en nieuwe producten te lanceren.
Enorme investeringen
Investeerders hebben al 1,53 miljard dollar geïnvesteerd in het bedrijf, dat in 2013 werd opgericht. Deliveroo is actief in 14 landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Singapore en Koeweit. Deliveroo is ook actief in België. In het kapitaal van deze dochteronderneming bevindt zich het Belgische risicokapitaalfonds Kolibrie.Volgens Deliveroo heeft het bedrijf 60.000 fietskoeriers onder contract en levert het menu’s van 80.000 restaurants
Deliveroo heeft zo een plaats verworven in de gesloten kring van Britse unicorns, d.w.z. start-ups met een waarde van meer dan 1 miljard dollar.
“We zijn onder de indruk van de aanpak van Deliveroo en hun toewijding om klanten een steeds grotere keuze aan uitstekende restaurants en handige leveringsopties te bieden”, aldus Doug Gurr, Amazon UK Country Manager.
Concurrenten krijgen klop
Na de aankondiging daalden de aandelenkoersen van belangrijke concurrenten van Deliveroo. De aandelen van het Berlijnse bedrijf Delivery Hero zijn op vrijdag met 5,6 procent gedaald, de aandelen van de Nederlandse Lieferando moeder Takeaway met 6,5 procent. Delivery Hero verkocht in december haar Duitse activiteiten, waaronder de portalen Lieferheld, Foodora en pizza.de, aan Takeaway. Foodora wordt beschouwd als de felste concurrent van Deliveroo in Duitsland.
De papierprijzen van Deliveroo’s Britse rivaal Just Eat zijn zelfs met meer dan tien procent gedaald. Uber Fahrdienst heeft met Uber Eats ook een eigen food delivery service opgezet. Amazon zelf had eerder tevergeefs geprobeerd om een restaurantbedrijf op te zetten in Groot-Brittannië. Investeerders zijn bang dat kleinere aanbieders tussen Amazone en Uber uitgeput kunnen raken.
Voedselbezorgingsdiensten zoals Deliveroo werden herhaaldelijk bekritiseerd om de arbeidsomstandigheden van koeriers. Bij Deliveroo en Foodora hebben pogingen om werknemersvertegenwoordigers op te richten meerdere malen gefaald. Deliveroo, bijvoorbeeld, liet de contracten van gekozen ondernemingsraden aflopen. Koeriers worden ook aangestuurd via apps waarin leveringscontracten worden toegekend.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator
Bron:L’Echo & Reuters
Geef als eerste een reactie